SZOLNOK

2018.02.18. 16:25

Legendás gépek érkeznek a Reptárba

Hamarosan a Reptárban landol Csőrike 2, a legendás harci helikopter. A lenyűgöző orosz gép testvérével, a szintén díszfestett Szarvastehénnel érkezik majd. Idén összesen négy különleges géppel gazdagodik a repülőmúzeum.

Hamarosan a Csőrike II. is megérkezik a RepTárba.

Fotó: Mészáros János

Csőrike neve minden szolnoki előtt ismerősen cseng, 2000-ben megkapott egyedi festésének köszönhetően ugyanis éveken át a szolnoki légi bemutatók ünnepelt sztárja volt.

A rétisas mintájával­ ellátott helikopter már nem repül, ám annál több a ­csodálója a szolnoki repülő­múzeumban. Hamarosan megérkezik testvére is – méghozzá másodmagával.

Az év első felében várják Csőrike 2-t, a Mi—24 harci helikoptert, illetve egy testvérük érkezik ide, a Szarvastehén nevezetű harci helikopter.

Az év második felében két újabb különlegesség érkezik a Reptárba. Egy Loyd típusú, 1914-es repülőgép, illetve egy Brandenburg típusú repülőgép, melyet az osztrák–magyar monarchia használt az első világháború idején. Két gép kivételével a ­vasmadarak a Honvédelmi Minisztérium tulajdonát képezik.

Hamarosan a Csőrike II. is megérkezik a RepTárba.
Fotós: Mészáros János

A Reptár a későbbiekben együttműködési megállapodást köthet a milánói DaVinci múzeummal. Ha minden jól alakul, 2019-ben egy M24-es sport­repülőgép is a Reptárba kerül. Ez az egyetlen olyan sportrepülőgép, amely magyar tervezésű, Magyarországon készült és túlélte a II. világháborút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában