Vélemény

2018.02.26. 14:45

Nem mindenki tud csak tűzifával fűteni

Március elsejétől Szolnok hasznosíthatja is a napokban jogszabályba foglalt szmogriadótervét.

Mészáros Géza

Nem volt muszáj a koncepció megalkotása, hiszen ilyen rendeletet csak a kétszázezer lelket elérő népességszámú településen kötelező elfogadni. Viszont hasznos.

Elkészült tehát az intézkedési terv, ami tartalmazza, hogy a települést ellepő füstköd esetén kinek mi a dolga. A hivatalnokok intézkednek, a hatóságok korlátoznak, a lakosságot felvilágosítják. Főleg azt a nem csekély hányadát, mely nem gázzal, hanem tűzifával fűt(ene).

Az intézkedési terv hangsúlyosan megállapítja, hogy a légszennyezettség télen alakulhat ki leginkább. Akkor, mikor a meteorológiai viszonyok egybevágnak a növekvő fűtésigénnyel. Hát igen, ilyen az ember!

Ha fázik, igyekszik felmelegedni. És mivel fűt? Hát azzal, ami van. A felvilágosítás arról szól, hogy ajánlásokat tesznek a lakosságnak.

Például ilyeneket: ha teheti, ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja inkább gázüzemű berendezését. Vagy: keményebb típusú fával (bükkel, tölggyel) tüzeljen.

Szerintem a szilárd halmazállapotú fűtőanyagban érintett lakosság van annyira felvilágosult, hogy az ajánlásokat megértse. Nagyon is jól tudja, mivel érdemes az otthon melegét optimális hőfokon tartani.

Ám ha télen itt-ott nem telik bükkre meg tölgyre, akkor sok helyütt a szemetesek tartalma kerül kályhába, kazánba. Többnyire azért, mert nem futja másra. Ezeknek a családoknak érdemes lenne keményfa-támogatást is a rendelet mellé rendelni. Persze, ez nem felvilágosítás, csak ajánlás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában