AKCIÓBAN

2018.02.10. 06:57

A pára miatt csúszóssá váló utak sokak életét keserítették meg

Viszonylag sok műszaki mentési feladatot végeztek a jászsági tűzoltók az elmúlt hónapban annak ellenére, hogy az igazi téli időjárás egyelőre elkerülte a térséget. Fózer Tibor, a berényi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta, az utakon lecsapódó reggeli pára sok esetben okozott problémát.

Banka Csaba

A jászberényi tűzoltólaktanyában Földi Flórián (balra) és Gyürki Krisztián ellenőrzi a műszaki mentésekhez használt feszítő-vágó eszközöket

Fotó: Banka Csaba

Az év első hónapjában negyvenhét alkalommal vonultak különböző esetekhez a jászsági tűzoltók, ami átlagos esetszámnak tekinthető. Fózer Tibor tűzoltó ezredestől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Kirendeltségének vezetőjétől megtudhattuk, hogy tavaly a rendkívül zord idővel ránk köszöntő januárban hatvanöt alkalommal indultak útra tűzoltóik, hogy mentsék a bajbajutottakat.

–  A párás idő, a többször leszálló köd számos esetben is téves riasztást eredményezett egyes tűzjelző berendezéseknél – mondta a kirendeltség vezetője, áttekintve a januári adatokat.

– Ilyenkor természetesen nem kell beavatkozni, csak regisztráljuk a vonulást. A tizennégy tűzesetből csak egy alkalommal kellett beavatkozni a vonuló egységnek, kéménytűznél. Ez is alapvető különbség az elmúlt év első hónapjának tapasztalatához képest. Akkor a rendkívüli hidegben megszaporodott a kéménytüzek száma is.

A szakember hozzátette, a lakosság figyelmét továbbra is fel kell hívni arra, hogy a vegyes tüzelésű kazánokból, kályhákból kikerülő, esetleg még izzó parazsat csak fedővel ellátott, nem éghető környezetben helyezzék el. – Komoly tűzveszélyt jelent, ha nem zárt edénybe rakják a parazsat – mondta Fózer Tibor.

– De még nagyobbat, ha azt a fáskamrában helyezik el. A tűzesetek jelentős része idén is a családi házas környezetben keletkezett.

A lakosság körében továbbra is népszerű maradt a vegyes tüzelésű kályhák üzemeltetése, de az enyhébb időjárásban a statisztikák tanúsága szerint kevesebb tűz volt a családi házak környezetében idén.

A jászberényi tűzoltólaktanyában Földi Flórián (balra) és Gyürki Krisztián ellenőrzi a műszaki mentésekhez használt feszítő-vágó eszközöket
Fotós: Banka Csaba

Ahhoz képest, hogy nem volt tartós kemény fagy, az utak reggelenként a lecsapódó pára miatt csúszóssá váltak. A balesetek egy részében ez mindenképp közrejátszott. Az elmúlt hetekben tizenhat alkalommal végeztek műszaki mentési feladatokat a térség tűzoltói.

Ezek között volt személyi sérüléssel járó eset is, volt pályaelhagyásos, illetve frontális ütközés, amikor szükség volt a beavatkozásra. A sokéves adatok tükrében azonban átlagosnak tekinthető ez az

esetszám.

Többfelé is akadt munkájuk

Az utóbbi időben két alkalommal kérték a mentősök a tűzoltók segítségét. Előfordult ugyanis, hogy a kiérkező mentősök nem tudták a sérültet a mentőig elvinni. Nem láttak más lehetőséget, minthogy a bajba jutott beteg, nagy súlyú embert a tűzoltók segítségével vigyék el a mentőig.

Mindeközben folyamatosak az ellenőrzések. Attól, hogy az elmúlt hetekben nem volt extrém hideg, a katasztrófavédelem munkatársainak, a polgári védelmi feladatokat is ellátva, ellenőriznie kell egyrészt a nagy hóesésben használható kijelölt erőgépek állapotát, illetve azt is, hogy rendelkezésre állnak-e a bajbajutottak esetleges elhelyezésére szolgáló melegedőhelyiségek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában