ÚJSZÁSZ

2018.02.12. 11:25

A rengeteg lepusztult ház a szomszéd telkek értékét is rontja Újszászon

Jó néhány elhagyatott, lepusztult, sőt be sem fejezett épület csúfoskodik Újszászon. Gazdáik nem laknak ott, nem látogatják ezeket.

Kovács Berta

Az Abonyi és a Mező út sarkán két lakatlan épület is vonzza a patkányokat – mutatja Konka Csaba, önkormányzati képviselő.

Fotó: Mészáros János

A patkányok már annál inkább, ami természetesen zavarja a szomszédokat, a közelben lakókat. Rendezett porták, karbantartott épületek mellett az utcaképet is nagyon lerontja egy-egy ilyen ingatlan.

– Ha szabályok írják elő a lakosoknak, hogy rendben kell tartaniuk a környezetüket, akkor ezekre az ingatlanokra ez miért nem vonatkozik? – vetették fel helybéliek.

És korántsem csak esztétikai problémáról van szó. Hiszen, ha ilyen lepusztult ház áll (vagy omladozik) az utcában, az az ő ingatlanjuk értékét is csökkenti. Akkor is, ha nem a közvetlen szomszédságában élnek.

– Valóban elég sok ilyen épület van a városban – válaszolta megkeresésünkre Molnár Péter polgármester.

– A Munkás út környékén, a Vágóhíd, Kiss Ernő, Zagyva és a Rákóczi úton, a kertvárosi részen is találhatók nem lakott épületek. A járási hivatal már elrendelte a bontásukat, értesítették erről a tulajdonosokat.

– A legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy jelen pillanatban olyan költségei vannak az építési törmelék eltakarításának, amit az érintettek nem tudnának előteremteni.

– Valamikor volt olyan lerakó itt, a városban is, ahová kihordhatták a bontásból származó falmaradványokat, cserepeket, ezt bedaráltuk és beépítettük az útalapba, de ma már nincs ilyen lehetőség.

– Szolnokra kell elszállíttatni az inert, azaz építési hulladékot, ami nagyon drága. Ilyen méretű településre vonatkozólag pedig nem találtunk olyan pályázatot, ami megoldást jelenthetne – magyarázta a polgármester.

Nem egy rossz állapotú ingatlan annak idején még szocpolos támogatásból épült. Van, amelyik nem is készült el teljesen, ám gazdái magára hagyták és állapotuk egyre csak romlik.

– Ezekkel az a gond, hogy még azt sem könnyű kideríteni, ki is jelenleg a tulajdonos, hol érhető el, vagy ha már valamelyik banké a tulajdonjog, melyik pénzintézet az illetékes – hívta fel rá a figyelmet a polgármester. Magántulajdonban lévő területen pedig az önkormányzat önhatalmúlag nem rendezkedhet.

Az Abonyi és a Mező út sarkán két lakatlan épület is vonzza a patkányokat – mutatja Konka Csaba, önkormányzati képviselő.
Fotós: Mészáros János

Visszatérő gond azonban, hogy a patkányok időről időre felbukkannak ezeken a gondozatlan helyeken, főleg, ha oda szemetet, ételhulladékot is bedobálnak.

– Ha a polgármesteri hivatalhoz érkezik panasz patkányokkal kapcsolatban, akkor szólunk a tulajdonosnak, ha nem érhető el, patkányirtó szerrel igyekszünk kezelni a problémát – mondta Molnár Péter.

A szegregátum környéke vonzó...

Némely területek különösen vonzzák a patkányokat. A Munkás úton, a Védgát soron magas a talajvízszint a Tápió közelsége miatt. A felvizesedett üres ingatlanokban, romok között előszeretettel ütnek tanyát e nemkívánatos rágcsálók.

Molnár Péter polgármester elmondta, ezen a környéken (is) belvízelvezető árkot, aknát alakítanak ki, és remélhetőleg a vizesedés visszaszorításával a patkányok jelentős részétől is sikerül megszabadulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában