ABONY

2018.02.01. 19:55

Rengetegen voltak kíváncsiak a város rendhagyó kiállítására

A város apraja-nagyja „lepte el” a napokban a Varga István Városi Sportcsarnok épületét. Történetének egyedülálló kiállítását rendezhette ugyanis az elmúlt hétvégén a város. Díszmadarak, különleges galambok és baromfik varázsolták el a nemzetközi vendégeket is felvonultató eseményt.

Hartai Gergely

Ifj. Bóta Tibor korábban maga is sok kiállításon szerepelt a galambjaival, a mostani versenyre viszont látogatóként érkezett

Fotó: Hartai Gergely

– Múlt csütörtökön, a ketrecépítéssel kezdődött a programunk, melyen egy szolnoki fajtaklub is részt vett. Kiállításunkra egyébként az ország egyik legnagyobb klubja is eljött – beszélt a galambkiállítás részleteiről Petrezselyem Sándor főszervező.

Mint elmondta, az előkészületek során messze nem számítottak ilyen nagy látogatóközönségre.

– Nagyon meglepett bennünket, hogy ennyire sokan voltak kíváncsiak a kétnapos programra. Szombaton egyértelműen a családoké, de főként nagyszülőké és unokáké volt a főszerep – taglalta a tenyésztő, majd hozzátette:

– Ahhoz, hogy európai méretű kiállítást szervezhessünk, meg kellett felelnünk annak az elvárásnak, hogy legalább három ország szerepeljen az eseményen. A rendező országnak ezeken felül kellett lennie – árulta el.

– Elsősorban a baromfik és a galambok miatt jöttem, mert régen én is nagyon sok fajtával foglalkoztam – vette át a szót a madárkavalkádban ifj. Bóta Tibor, aki nagy érdeklődéssel látogatott a mustrára.

– Úgy vélem, a galambokkal való foglalkozásnak egyre erősödő hagyományai vannak a városban – tette hozzá. A fiatalember tenyésztővé válásának kezdeteiről is beszámolt honlapunknak.

– Odatévedt a baromfiudvarba egy budapesti magasröptű keringő, ebben a pillanatban kezdődött a galambok iránti szeretetem. Mai napig szívem csücskei a röppostagalambok, a baromfik közül pedig a nagyobb testűek… – kerestük is meg a kedvenc madarakat papagájoktól a postagalambig.

Ifj. Bóta Tibor korábban maga is sok kiállításon szerepelt a galambjaival, a mostani versenyre viszont látogatóként érkezett
Fotós: Hartai Gergely

Tibor szerint a kiállított „ékes tollúak” bizony rengeteg munkát igényelnek.

– Nemcsak tenyésztőnek, hanem egy kicsit orvosnak és edzőnek is lenned kell, hogy egy ilyen kiállításon mutathass meg egy madarat.

– Itt nem működik az, hogy hazajössz a munkából, és azt mondod, vége a napnak. Hagyni kell időt a velük való törődésre. Tudni kell azt is, mikor mit adhatsz nekik. Gyakran pedig a tollazatból látnunk kell, ha beteg galambbal van dolgunk.

Nívós díjakat is átadtak

A német kiállítási galambok mustráján szereplő ezerkétszáz szárnyast egy huszonhét fős zsűri bírált el, köztük a tenyésztői ágazat elismert külföldi szaktekintélyei is. „Europa Champion” díjat tizenhét tenyésztő kapott az eseményen, huszonkilencen pedig különdíjban részesültek.

Nem maradt el a legrangosabb szakemberek jutalmazása sem, hiszen méltó helyre kerültek az európai mestertenyésztői címek is. A programok zárásaként ketten kiemelkedő tenyésztői munkáért vehettek át elismerést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában