IGAZOLÁS

2018.02.21. 06:55

Sok szülő és orvos is túl szigorúnak tartja a szabályozást

Három nap – jelenleg ennyi hiányzást igazolhat a szülő. A gyermekorvosok azonban azt szorgalmazzák, hogy nagyobb mozgásteret kapjanak a családok.

Szilvási Zsuzsa

– Két éve települtünk ki Angliába, általános iskolás korú gyermekeim ott folytatták az iskolát. Az egyik legnagyobb meglepetést a hiányzás igazolása jelentette.

– Ott ugyanis többhetes hiányzást is igazolhatok szülőként, nem szükséges orvosi papírt vinni – meséli a szolnoki származású B. Mónika. A gyermekorvosok szerint a szülők a legtöbb esetben meg tudják ítélni, hogy mikor kell otthon maradnia a gyereknek.

A szülő önrendelkezését szeretnék kiterjeszteni azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni.

– Nálunk bizony sokkal szigorúbb a szabályozás, mint a legtöbb országban – tudjuk meg dr. Rotyis György szolnoki gyermekorvostól. – Nyugat-Európában, de akár a visegrádi országokban is sokkal egyszerűbb ez a rendszer, nagyobb mozgásteret hagy a szülőknek.

Úgy gondolom, ezen a téren van még fejlődnivaló, hiszen sok esetben valóban szükségtelen, hogy orvos lássa a gyereket. Kisebb probléma esetén a szülő felelősen el tudja dönteni, hogy a gyereknek otthon kell-e maradnia. Ha pedig komolyabb a baj, úgyis orvoshoz viszi.

A szülői igazolások idejének bővítéséről megoszlik a pedagógusok véleménye.

– A betegség nem játék, annak eldöntése, hogy gyógyult-e a gyerek, szerintem az orvosokra tartozik. A legtöbb szülő ebben nem annyira jártas, hogy képes legyen felelősen dönteni.

Ha pedig jelentős mértékben nőne az az időszak, amit a szülő igazolhat, valószínűleg tényleg kevesebbszer vinnék el rendelésre a beteg gyereket, ami pedig hosszú távon épp a kárára válhat – ad hangot véleményének Katalin, aki az egyik kunsági településen tanít.

– Az rendjén van, hogy három napot igazolhat a szülő, amennyiben viszont beteg a gyerek, menjen el az orvoshoz, és hozzon igazolást.

– Nem hiszem, hogy gondot okozna, ha több napot igazolhatna a szülő – mondja ellenben Kalmárné Szász Julianna szolnoki iskolaigazgató. – Persze ehhez szükség van a megfelelő hozzáállásra is minden érintett részéről, de korrektül működhetne egy szabadabb rendszer is.

Nyilván ehhez szükséges a működési szabályzatunk módosítása, ez azonban csak formaság. A jelenlegi keretek között is van lehetőség rá, hogy igazgatói engedéllyel hosszabb ideig hiányozzon egy-egy kisdiák, hiszen bárkinél előfordulhat olyan helyzet, ami ezt szükségessé teszi.

Egyetlen dolgot szoktam kérni, hogy minden esetben pótolják a kieső tananyagot a hiányzók – tette hozzá a Szegő Gábor Általános Iskola vezetője.

Csak szabály, nem jogszabály

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra az iskolai hiányzások igazolása. A tanév idején a napi betegforgalom körülbelül harminc-negyven százalékát teszik ki az iskolai hiányzások orvos általi igazolása olyan esetekben, amikor az igazolás kérése nem kötődik betegellátáshoz. Úgy látják, kivitelezhető lenne, ha a szülő által igazolható napok számát a jelenlegi általános gyakorlatban alkalmazott három naphoz képest megemelnék. Jelenleg nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, az intézmények ezt saját házirendjükben szabályozzák.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában