Vélemény

2018.02.16. 14:40

Úgy tűnik, lopás mindig volt és lesz, legyen szó bármiről

Az áramlopásokról eszembe jutott egy szomorú, régi megyei történet. Az utcai elektromos vezetékre dobott kábel okozott tragédiát.

Szathmáry István

Mivel ezt a módszert ma is alkalmazzák a villanyoszlopok megcsapolására, tanulsága semmit sem veszített jelentőségéből. Ez az áramvételezési eljárás főleg a rosszabb körülmények között élőkre jellemző, de nem csak ők szeretnek ingyen vásárolni.

Tanultabb, ravaszabb kollégáikat érdekes módon a tehetősebbek között kell keresni, akik nem szorulnának rá az ügyeskedésre. Ott is vannak, akik nem szeretnek fizetni, így megcsinálják „okosba”.

Mágnessel, rejtett vezetékkel, a mérő manipulálásával. Kifogyhatatlan a trükkök száma, ha egyet felfedeznek, jön a másik. A lopást ezek szerint nem csupán a szükség, hanem a hajlam is ösztönzi. Úgy tűnik, lopás mindig volt és lesz, de nem teljesen reménytelen a helyzet.

A megelőzésnek, meg esetenként a rászorulók jótékonysági szervezetek általi támogatásának köszönhetően megyénkben is folyamatosan csökken az áramlopásból származó kár.

Talán további javulást eredményezhet, ha tudatosul mindenkiben, főleg a kevésbé rászorulókban, hogy kit lopnak meg valójában. Nem a személytelen államot, nem az áramszolgáltatót.

Mindkettő tőlünk, törvénytisztelő állampolgároktól szerzi a jövedelmét. Így szinte mindegy, hogy az ügyeskedők nem közvetlenül a mi konnektorunkat fejik meg.

Amit lenyúlnak, annak árát igaz, áttételesen, és sokfelé elosztva, mi, a többség fizetjük meg. Úgyhogy ez ugyanolyan gazemberség, mint amikor valaki a zsebünkből emeli ki a pénztárcánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában