Dallamos Est

2018.03.11. 09:26

Hazai művek szórakoztatták a közönséget a tizenegyedik Dallamos esten

Az Új Néplap tizenegyedik alkalommal invitálta egy könnyed, tartalmas Dallamos estre olvasóit. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar lépett fel szerdán az Aba-Novák Agóra Művelődési Központ színpadán, Nemzeti hangverseny című előadásukkal.

Joó Zsuzsa

A zenekar mögött látványos homokanimáció „pergett”

Fotó: Mészáros János

Műsorukban magyar zeneszerzők nemzeti érzületű ismert művei csendültek fel, Cser Gábor vezénylésével. A koncert Erkel Hunyadi László című operájának nyitányával indult, majd Bartók Román népi táncait hallhatta a publikum.

A koncerten Garay János hetvenkedő katonája is megmutatta arcát, ugyanis Kodály Háry Jánosából hangzott fel a Toborzó és az Intermezzo. A szimfonikusok Erkel Ferenc két legismertebb operájából, a Bánk bánból és a Hunyadi László­ból is idéztek.

A legnagyobb sikert azonban Bot Gábor énekművész aratta, az ő előadásában hallhatták a jelenlévők a Hazám, hazám című áriát.

A zenekar mögött látványos homokanimáció „pergett”
Fotós: Mészáros János

Előadás közben Nagy Katalin Matild Szolnokon élő és alkotó grafikusművész különleges, percről percre változó homok­animációira csodálkozhatott rá a közönség. Igényes, mégis szórakoztató és közérthető koncert – így jellemezték vendégeink a 11. Dallamos estet, mely természetesen idén tovább folytatódik.

Megkérdeztük: hogy tetszett az Új Néplap legújabb rendezvénye?

Szikszai Béláné, Szandaszőlős:

– Soha nem voltam még Dallamos estén, ez volt az első. Tudja, egy nyugdíjas nehezebben mozdul ki otthonról, főleg, ha tudja, hogy sötétben kell majd hazamennie.

Szikszai Béláné
Fotós: Mészáros János

– A sógornőm biztatott, hogy kísérjem el erre a koncertre. Miután kiderült, hogy lesz majd, aki kocsival hazavisz, azonnal igent mondtam rá. És milyen jól tettem! Hatalmas élmény volt a szimfonikusok előadása. Legjobban Bot Gábor Bánk bánja tetszett.

Tigyi Istvánné, Szolnok:

– Zenei mindenevő vagyok. Ugyanúgy kedvelem a magyar nótákat, az operetteket, a könnyed slágereket, mint a népdalt és a szimfonikus zenét. Korábban bérletem volt Budapestre, az Opera­házba.

Tigyi Istvánné
Fotós: Mészáros János

– Fent ültem a harmadik emeleten, egy kis távcsővel figyeltem az eseményeket. Itt, a Dallamos estén közelebb ültem a színpadhoz. Végigélvezhettem minden percét. A Háry János-­részlet pedig különösen lenyűgözött!

Selley Gábor, Szolnok:

– Ez már a negyedik Dallamos est előadás volt, melyen részt vettem. Néplap-olvasók vagyunk a családommal, én is az újságban láttam meg az újabb rendezvény időpontját. Mivel az előző három is remek volt, így nem volt kérdés, erre is veszek jegyet.

Selley Gábor
Fotós: Mészáros János

– Álta­lában a testvéremmel vagy a szüleimmel jövök, de eljövök én egyedül is, nem probléma! A homokanimáció nagyon érdekes volt, a grafikusművész csodát tett pár mozdulattal!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában