TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2018.03.02. 13:52

A miklósiak büszkék rá hogy, tőlük indultak a téli olimpia hősei

A dél-koreai Phjongcshangban zajló ötkarikás játékokon a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó 5000 méteren Magyarország első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg. A csapat két tagja pedig törökszentmiklósi kötődésű. A Liu fivérek édesanyja, de még nagypapája is e városból származik.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros Géza

„TUDJA MINDENKI! Volt munkatársunk, Szabó Sándor unokái, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang „Ádó” az első téli olimpiai BAJNOKOK!

Az édesanya, Szabó Szabina pedig iskolánk 1994-ben végzett tanulója” – olvasható a szöveg a törökszentmiklósi, hivatalos nevén Karcagi SZC Lábassy János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanári szobájának iskolatábláján.

Ezt a tanintézményben évtizedek óta oktató Fehér Ferenc asztalos mérnöktanár rótta fel krétával.

– Ismertem Szabó Sanyit – emlékezik vissza a ’90-es évek elejére Fehér Ferenc. – Karbantartóként dolgozott itt. A lánya, Szabina is itt, a Lábassyban tanult, a műszerészeknél.

– A végzősök tablója szerint 1991 és ’94 között kapott szakképesítést – mutatja az oktató a tényeket. Kálmán Andrea, a Lábassy megbízott intézményvezetője jóval fiatalabb mérnöktanár kollégájánál, így ő is csak Liuék sporttörténeti sikerét követően mélyedt bele az iskola és Szabóék közös történetébe.

Fotós: Mészáros Géza

– Ha nem is közvetlenül, de némiképp összefügg intézményünk, illetve a Liu testvérek felmenőinek múltja. Nagyon büszkék vagyunk a győztes sportolókra, s ha lesz rá alkalom, akár az iskolánkban is szívesen látnánk a Szabó család aranyos fiait egy kis élménybeszámolóra – jelezte a tagintézmény-vezető.

– Örülünk a gyorskorcsolyaváltó óriási sikerének. Bár soha nem találkoztunk a Liu testvérekkel, de egy vékony szál mégiscsak Törökszentmiklóshoz és a Lábassyhoz köti őket – magyarázták a kínai–magyar fiúkhoz kapcsolódó különleges szimpátiáját a tagintézmény két diákja, a 12/G-s Nagy Barbara és a 9/G-s Mága Zoltán.

A fiatalok nagy örömmel álltak a Fehér tanár úr által felkrétázott tábla elé, s megígérték, az aranyérmet megünnepelve, még ezen a télen ők is korcsolyát húznak a lábukra.

Szabó Szabinát is szerettük volna megszólaltatni törökszentmiklósi emlékeiről. A Liu testvérek édesanyja azonban a közelmúltban kórházba került.

Információink szerint újra gyermeket vár. Az édesanya egészségi állapota kielégítő, de épp a nagyfiai sikere és a nagy médiaérdeklődés kisebb kimerültséget okozott számára.

Liu Shaolin Sándor a város egyik óvodájába járt

Törökszentmiklóson jártunkban az ott élők annyiban emlékeznek még Szabóékra, hogy a nagypapa valóban a Lábassy karbantartója volt néhány évig.

Liuék anyukája, Szabó Szabina pedig a Bethlen Gábor Református Általános Iskolába járt, majd a nagypapa „iskolájában”, a Lábassyban végzett műszerészként.

Ezt követően a papa és lánya is elköltözött. A két, kínai apától származó fiú, Shaolin Sándor (1995. november 20.) és Shaoang „Ádó” (1998. március 13.) már Budapesten született. Sanyi egy időben járt is az egyik törökszentmiklósi óvodába.

Igaz, mindössze egy hónapot, mivel a kínai édesapa éppen külföldön volt, Szabina pedig munkája miatt nem tudott vigyázni fiára. Viszont ebben a városban még volt annyi kapcsolata, hogy jó pár hétig egy itteni oviban helyezze el a gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában