Jászkunság

2018.03.11. 15:20

Mikortól tanuljunk nyelvet?

Még mindig megoszlik a kisgyermekes szülők véleménye a korai nyelvtanulással kapcsolatban. Van, aki szerint kifejezetten ajánlott, mások tartanak tőle, hogy károsan hat a kicsik beszédfejlődésére.

Hutter Zsófia

Forrás: Shutterstock

– Amikor a kisfiamra a nagynénje vigyázott, akkor ő rendszeresen angolul beszélt hozzá – kezdi­ a szolnoki­ Balogh Zsuzsa.

– Nem vagyok kifejezett híve a korai nyelvtanulásnak, de nem is ellenzem. Ha egy picit is segíti a későbbi tanulmányait, annak örülök, de egyelőre azt sem érzem, hogy ártana neki.

Nagy a véleménykülönbség a szülők között a témában. Sokan remek ötletnek tartják, hogy a gyermek egyszerre két nyelvvel ismerkedjen. De vannak olyan szülők is, akik az iskolás évekre teszik a kicsik nyelvtanulásának kezdetét.

– Nem vagyok benne biztos, hogy jót tenne a kislányom beszédfejlődésének – mondja a szolnoki Zita. – Lenne lehetősége a nyelvtanulásra, mert van a családban tanár.

– De még nem kezdte el. Jobban szeretném, ha először megtanulna szépen magyarul beszélni. Utána jöhet a többi nyelv – teszi hozzá az anyuka.

– Jó dolognak tartom, ha a gyerekek minél kisebb korban elkezdik a nyelvtanulást – mondja Takács Erika. – Az unokahúgaim külföldön élnek, mindannyian értenek magyarul és angolul.

– Otthon csak magyart, egyéb helyeken pedig csak angolt hallottak. Ma már iskolába járnak és anyanyelvi szinten beszélik mindkét nyelvet – teszi hozzá a szolnoki hölgy.

Nincs teljesen egyező vélemény a kis kori nyelvtanulásról
Forrás: Shutterstock

– Manapság rengeteg ­szülő úgy gondolja, hogy a gyerekek­nek a lehető ­legkorábban el kell kezdeniük nyelveket tanulni – mondja el honlapunknak Hartainé ­Molnár Aliz, szolnoki nyelvtanár.

– Bölcsődés, óvodás ­életkorban mondókákon, ­dalokon keresztül tanítjuk őket. Olyan szavakból álló szókincset igyekszünk ­felölelni, ami a mindennapi szóhasználatban megjelenik.

– Gyümölcsök­, zöldségek, ­játékok nevét. De mivel a mai gyerekek már ­napi kapcsolatban vannak a különböző elektronikai eszközökkel, így azokon keresztül is oktatjuk őket. Meséket vetítünk nekik­, de akár interaktív táblákon is dolgozhatnak.

A szakember hozzátette, nagyon szembetűnő az ilyen gyerekeknél, hogy kifejezetten­ szép kiejtéssel beszélik az ­idegen nyelvet. Elmondása­ szerint valószínűleg ez annak köszönhető, hogy még a hangképzés tanulásának korai szakaszában kezdtek el más nyelvvel foglalkozni.

– Tapasztalataim szerint nem igazán okoz zavart a ­korai nyelvtanulás a beszédfejlődésben – mondja a ­tanár. – Az viszont észrevehető, hogy többször keverik a két nyelvet, ez azonban a későbbiekben helyreáll.

Azt is kiemelte, hogy iskolakezdéskor minden gyermeknél meg kell nézni, milyen szinten áll az idegen nyelv ­tanulásában. Minden esetben a lehetőségekhez mérten a szintjüknek megfelelően oktatják tovább őket.

Külföldön nem ekkora téma az ismeret

Közismert, a magyar gyerekeknél elvárás, hogy valamilyen idegen nyelven megtanuljanak beszélni. Hiszen például a diploma megszerzését is nyelvvizsgához kötik.

Szakemberek szerint azonban a külföldi fiatalok nem igazán nyitottak más nyelvekre. Míg nálunk éveket áldoznak rá a gyerekek, hogy legalább egy idegen nyelven megtanuljanak beszélni, addig külföldön sokkal népszerűbbek a különböző sportok, szakkörök.

Hozzáértők szerint azért nem érzik szükségét annak, hogy több nyelven tudjanak, mert eleve világnyelven képesek megszólalni, így mindenhol megértik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában