CSERKESZŐLŐ/HEIDELBERG

2018.03.22. 20:00

Noel végre hazatérhet, olvasóink is segítettek, hogy külföldön kezelhessék

Már csak egy hét… Ennyi idő múlva ér véget az agydaganattal küzdő cserkeszőlői kisfiú, Noel németországi gyógykezelése. A család élete kint sem könnyebb, mint itthon volt, az édesanya mégis bizakodva néz a jövő elé.

Joó Zsuzsa

Noel, Kira és édesanyjuk, Tünde Németországban is együtt vannak – nemrégen Noel apukája is csatlakozott hozzájuk

Forrás: Beküldött fotó

Írásunkat olvasva, többen segítették anyagilag a kisfiút és a családot. Számos Heidelbergben élő magyar kereste meg Tündééket, támogatásukat felajánlva.

Anya és fia nemrégen ért haza a kórházból.

– Elkezdődött a visszaszámlálás. Március legvégén véget ér Noel kezelése – sóhajt a cserkeszőlői édesanya, Fábián Tünde. Nehéz időszakon van túl a család és még nincsen vége. Anya és fia nemrégen ért haza a kórházból, heidelbergi szállásukon érjük utol őket telefonon.

– Csaknem mindennap kezelik Noelt, ezért nagyon sűrűek a heteink – mondja fáradtan az édesanya. – Reggel kilenckor már bent vagyunk a klinikán. A kezelés bódításos altatásban történik, a legtöbb időt az ébredés veszi igénybe.

– Mivel délelőtt Noel nem ehet, nem ihat, így sietünk haza, hogy mihamarabb, általában fél kettőkor „reggelizzen”. Utána kezdek főzni, elszaladok a boltba, elmegyünk sétálni Noellel és persze tanulok a lányommal.

Tünde lánya, Kira magántanuló lett, otthon nem maradhatott egyedül, így anyukájával és testvérével utazott. Osztályfőnöke rendszeresen küldi a házi feladatokat, a matekon kívül (amiben anyukája segítségére van) muszáj egyedül megbirkóznia mindennel. Kistestvére betegsége miatt korán önállóvá kellett válnia.

– Amikor kiutaztunk, Noel mindennap elmondta, hogy haza akar menni. Mára már megszokta a környezetét, a kórházat és az orvosokat is. Én is belerázódtam a kinti életbe. A legtöbb nehézséget az idegen nyelv okozta.

– Az első napokban nem értettem, mit mondanak nekem, pedig valaha németül tanultam. Szerencse, hogy egy kint dolgozó magyar hölgy minden fontos kezelésnél ott volt mellettem, ő tolmácsolt. Az elmúlt hetek alatt azonban szépen belejöttem a német beszédbe…

Noel, Kira és édesanyjuk, Tünde Németországban is együtt vannak – nemrégen Noel apukája is csatlakozott hozzájuk

Nem úgy Noel, aki jelenleg magyarul sem szólal meg. Indulásuk előtt ugyanis egy hónap alatt három agyműtéten esett át. Ennek mellékhatásaként a kisfiúnak újra kell tanulnia beszélnie és járnia. Türelem, türelem, minden jóra fordul, biztatják Tündét az orvosok.

– Türelem… Ezt a szót ismételgetem sokszor. Igyekszem is erős maradni, hiszen tudom, hogy az igazi szenvedő fél ebben a történetben nem én vagyok, hanem a fiam.

– A hétfő a legnehezebb, akkor teszik be a portjába a tűt, ezt nagyon nehezen viseli. Ezzel a tűvel a mellkasában kel és fekszik egész héten, csak hétvégén veszik ki belőle.

Kérdésünkre, hogyan fog majd visszatekinteni erre a németországi tartózkodásra, Tünde hosszasan töpreng.

– Nagyon nehéz időszak ez… Ugyanakkor hálás is vagyok a lehetőségért. Nem tapasztaltam olyan mértékű empátiát orvosoktól, mint idekint. Ezek után már merek abban hinni, hogy Noel meggyógyul.

Anyagi segítséget is kaptak

A család januárban utazott ki Németországba. A hároméves Noel agydaganatát itthon már nem tudták kezelni.

Németországban viszont egy speciális terápia segítségével esélyt kapott arra, hogy meggyógyuljon. Honlapunkon írtunk a család utazás előtti küzdelméről.

Önök közül többen segítették anyagilag a kisfiút, miután pedig cikkünk az interneten is olvashatóvá vált, számos Heidelbergben élő magyar kereste meg Tündééket, támogatásukat felajánlva. Úgy tűnik, mindez nem hiába történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában