SZOLNOK

2018.04.30. 19:48

A luxemburgi szakács-világbajnokságon is indul Osztrovszki Ildikó

Osztrovszki Ildikó olimpiai ezüstérmes zöldségszobrász is indul a novemberi luxemburgi szakács-világbajnokságon. A versenyzők többsége a legutolsó pillanatig titkolja, milyen alkotással lép a zsűri elé. Ildikó azonban megosztott egy-két izgalmas részletet az Új Néplappal.

Joó Zsuzsa

Osztrovszki Ildikó

Fotó: Mészáros János

– A versenymunkák valóban szupertitkosak. Én sem mesélek el mindent, ki tudja, melyik szingapúri ­ellenfelem olvassa az Új Néplapot – Osztrovszki Ildikó nagyot nevet, majd komolyabban hozzáfűzi, természetes, hogy az ötleteit mindenki úgy ­őrzi, mintha az a világ legértékesebb gyémántja volna. ­Néhány dolgot azonban szívesen megoszt velünk.

– Amikor az olimpián vettem részt, a zsűri azt kifogásolta­, hogy az asztalon látható háttérdíszlet nem kézzel készült. Megfogadtam a tanácsát: a leendő versenymunkám minden elemét kézzel készítem.

– Egy különleges, a versenyen is majd látható (vagy hasonló) portrét mutattam be a közönségnek nemrégiben a Pelikán Kupán.

Ildikó elárulja, a „festmény” tulajdonképpen egy mozaik, melyet hatféle magból rakott ki. Ha azt hisszük, hogy a magokat Ildikó egyesével vagy máshogy lefestette azért, hogy kiábrázolódjon Erzsébet királynő portréja, az téved.

Osztrovszki Ildikó
Fotós: Mészáros János

– A magok nincsenek megfestve! Úgy kellett azokat egyesével kiválogatni, hogy színben, méretben és formában is illeszkedjenek egymáshoz. Egy magból öt árnyalatot is fel kellett kutatni.

– Nagyon sok boltot, görög és kínai üzletet, fűszerest kerestem fel, hogy megtaláljam az ideális terméseket. Tudták, hogy csak a mustármagnak négyféle árnyalata van? – kérdi a zöldségfaragó, mi pedig széttárjuk a karunkat, még csak nem is hallottunk erről.

– Úgy tűnik talán, hogy az ilyen jellegű munka messze áll a zöldségszobrászattól, mégis van bennük közös: szabály szerint ugyanis minden olyan alkotás versenyezhet ebben a kategóriában, amely élelmiszer-alapanyagból készül. Fő munkám egyébként csak zöldségből készül.

Osztrovszki Ildikó új alkotása

Ildikó fejéhez sokszor vágták már, hogy nem normális. Aki éjszakákon keresztül magokat ragaszt egyesével egy vászonra, annak biztosan van valami „baja”.

– Én azonban csak legyintek ezekre a megjegyzésekre! Bár néha tényleg azt érzem én is, hogy Hamupipőke elbújhat mellettem – állítja­ ­Ildikó. Amikor arról faggatjuk, milyen ragasztóanyagot használ magmunkáihoz, felragyog a zöldségfaragó arca.

– Végre megtaláltam az ideálisat! Nagyon sokfélét próbáltam ki előtte. De hogy melyiket választottam végül, bocsánat, de nem árulom el – szabadkozik Ildikó, hozzátéve, a magportrék készítésében ő az „úttörő” hazánkban, így természetes, hogy nem szeretne mindent kikotyogni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában