HULLADÉK

2018.04.24. 11:30

Akár a fizetésből is levonhatják az adósok szemétdíj-tartozását

A Közszolgáltatási Díjbeszedő Konzorcium által hivatalosan megbízott alvállalkozó cégek fényképes igazolvánnyal rendelkező képviselői személyesen keresik fel hamarosan a hulladékszállítási díjhátralékosokat megyénk településein is.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tavaly tavasszal még azzal kellett szembesülniük a szolgáltatást igénybe vevőknek, hogy senki nem tudta, kinek és mikor fizessen a szemétszállításért. Az aktuális hulladékszállítási díjak befizetéséhez szükséges csekkek régóta késtek, vagy meg sem érkeztek.

Miközben a 2016-ban megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) Zrt. már felszólító levélben rótta fel a társaságukhoz került ügyfeleinek a késedelmes fizetést.

Az ügyfelek tavaly május végén egyszerre kapták meg az utolsó három egynegyedéves szolgáltatás számláit, melyeket gyors egymásutánban, kéthetente kellett befizetnünk. Sokan az NHKV Zrt. rendszerhibája miatt felhalmozták a hátralékukat, úgy is lehet értelmezni, hogy nem tették félre a várt, befizetendő költségekre a pénzüket. Most ők azok, akikhez bekopogtathat, becsengethet a díjhátralék-beszedő.

Az NHKV a díjhátralékok beszedése és kezelése érdekében ez év január 1-jétől a Közszolgáltatási Díjbeszedő Konzorciumot bízta meg azok beszedésével.

Hamarosan az NHKV Zrt. által biztosított adatbázis alapján díjbeszedők látogatják meg személyesen a hátralékosokat. A díjbeszedők minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják kilétüket.

A személyes felkeresés során a kiegyenlítetlen számlával mindenben megegyező „Beszedési értesítő” alapján jogosultak készpénzben, kizárólag a tartozás teljes összegének átvételére. Az NHKV Zrt. a 2016–17. évi teljesítés alapján felhalmozott tartozásokra késedelmi kamatot nem számít fel.

Ez ügyben egyébként fontos figyelemfelhívást is közzé tett az NHKV: „Amennyiben a beszedéssel megbízott személy nem rendelkezik fényképes igazolvánnyal vagy beszedési értesítővel, a csalások elkerülése érdekében senki ne fizesse ki neki hátralékát készpénzben!”

Honlapunk információi szerint azok számíthatnak a személyes megkeresésre, akik korábban már kaptak számlát, de azt nem egyenlítették ki. A díjbeszedők alkalmazásával azt szeretnék elérni, hogy hatékonyabb és gyorsabb legyen a díjhátralékok behajtása.

Amennyiben a személyes felkeresés alkalmával a díjbeszedő nem találja a megadott címen az ingatlanhasználót, úgy értesíti az újabb látogatás időpontjáról, amelynek során ismét lehetőség nyílik a díjfizetésre.

Az NHKV Zrt.-hez küldött egyéb kérdéseinkre a társaságtól az alábbi közleményt kaptuk: „Megyére lebontva nem áll módunkban kiszolgáltatni a részletes adatokat, az össztartozás mértéke szintén bizalmas adat.”

Akár a fizetésből is levonhatják

Az NHKV Zrt. összesen 7,6 milliárd forint értékben adott át követeléseket a Díjbeszedő Holding Zrt. vezette konzorciumnak – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Díjbeszedő Holdingnak mintegy 3 millió természetes személy számláját kell kezelnie negyedévente. A közbeszerzés úgy számol, hogy ebből a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nagyjából 55 ezer követelést fognak átadni adók módjára való behajtásra, vagyis, aki eddig nem fizette be a szemétszállítási díját, az arra számíthat, ha nem rendezi a tartozását, akár a fizetéséből is levonhatják az összeget. A nem természetes személyeknél úgy számolnak, hogy akár 65 ezer számlát is át kell adni a NAV-nak behajtásra.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában