SOK BETEGSÉGÉRT FELELŐS

2018.04.05. 17:23

Egy csepp vérből is kimutatható már a rettegett baktérium megyénkben

Gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorrák. Olyan kórokozó felelhet ezekért a rettegett betegségekért, amely többségünk szervezetében jelen van. Jó hír azonban, hogy egyetleg csepp vérből kimutatható ma már megyénkben is az a baktérium, mely miatt jelentősen megnő ezek kialakulásának esélye.

Szilvási Zsuzsa

A szűrés gyorsan megvan – mutatja Pusztai János

Fotó: Mészáros János

Persze nem minden Helicobacter pylori baktérium által fertőzött ember válik beteggé. Ezt olyan tényezők határozzák meg, mint a környezet hatásai vagy éppen a beteg génállománya.

Honnan tudhatjuk, hogy szervezetünkben jelen van-e a kórokozó? A különböző szervezett szűrőakciók során már Szolnokon is lehetőség nyílik a szinte teljesen fájdalommentes teszt térítésmentes elvégzésére.

– Hasonlóan a lisztérzékenység vagy cukorbetegség kiszűrésére alkalmazott módszerhez, egyetlen tűszúrással, pár cseppnyi vérből kimutatható a teszt segítségével ennek a kórokozónak a jelenléte – mondta el kérdésünkre válaszolva Pusztai János, a szűrést felvállaló Cödimed Kft. ügyvezetője.

– A Helicobacter pylori rendkívül elterjedt kórokozó, a lakosság közel hetven százaléka hordozza. Sokan úgy, hogy sosem okoz számukra panaszokat. Ám emésztőrendszeri problémák esetén, illetve ha a családunkban előfordult gyomor- és nyombélfekély vagy gyomorrák, érdemes megbizonyosodni saját fertőzöttségünkről.

A baktérium emberről emberre terjed, így könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen családtagok, egy háztartásban élők átfertőzik egymást. Jó hír azonban, hogy nem csak könnyen szűrhető, de gyógyítható is.

A baktérium kipusztításához egy nagyjából egy-két hetes gyógyszerkúra szükséges, melynek indokoltságáról már orvos dönt. Mivel a kúra antibiotikumot és más gyógyszereket is tartalmaz, a gyógyszerfelírást ugyancsak orvosnak kell elvégeznie.

– Ennek a tesztnek az az egyik legnagyobb előnye, hogy nagy mértékben tehermentesíti a szakorvosokat – tette hozzá az egészségügyi szakember. – Általában, ha valaki gyomorpanaszoktól szenved, elmegy a háziorvosához, az továbbküldi szakorvosi vizsgálatokra.

A szűrés gyorsan megvan – mutatja Pusztai János
Fotós: Mészáros János

Többhetes, hónapos tortúrán megy keresztül, míg végül sok esetben kiderül, hogy ez a baktérium a felelős a problémákért. Ám ha a teszt kimutatja a Helico­bacter jelenlétét, már az eredménnyel tudjuk küldeni a pácienst a háziorvoshoz, aki egyszerű antibiotikumkúrával segíthet.

Gyomortáji fájdalom, reflux, hányinger, bizonytalan hasi panaszok esetén mindenképpen érdemes ennek a kórokozónak a jelenlétére gondolni.

Sokan éltek a lehetőséggel

A néhány héttel ezelőtt rendezett Tiszta Szívvel szolnoki szűrőprogram több helyszínén is lehetőséget biztosított a cég a térítésmentes szűrésekre.

– Több száz tesztet végeztünk el, s az esetek több mint hetven százalékában pozitív eredményt kaptunk – emelte ki Pusztai János. – Sokan kerestek bennünket határozott céllal, hiszen a legtöbben már eleve különböző hasi panaszokról számoltak be. Ezért – bár a gyógyszertárakban is bárki számára könnyen elérhetőek ezek a gyorstesztek néhány ezer forintos áron – mindenképpen folytatjuk ezt a kezdeményezést. Legközelebb például április 14-én, a Zöld Házban lesz lehetőség ­ingyenes szűrésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában