2018.04.15. 19:53
Kiállítóházzá varázsolnák az egykori kenyérbolt épületét Jászkarajenőn
Glettelt falak, egy szépülőfélben lévő szobabelső, gyönyörű bútorok és két ódon kanapé. Ezek jellemzik most a falu központjában helyet foglaló hajdani kenyérbolt épületét, melyről csak kevesen tudják, milyen nemes céllal szolgálna tovább a közeljövőben.
Az idősebb korosztály tagjai réteskészítő tanfolyamot tartottak a fiatalabbaknak
– Két éve alakult meg a Karai Örömút Egyesület, melynek célja továbbadni a környék keresztény örökségét és a hagyományőrzést egyaránt – kezdte mondandóját Budai Sándor, az egyesület elnöke.
A vezető szerint ugyanis kevés hagyományt ápolnak már a helyi lakók, így az elmúlt években szükségessé vált, hogy valamiképp felélénkítsék a falubeli tradíciókat. Ennek eszközét pedig nem csupán rendezvényekben, hanem egy új közösségi térben látták meg.
– Ez az épület, amelyben állunk, régen állami pékség volt, még kenyérboltként működött a rendszerváltás előtt – avatott be Sándor. Mint mondta, korábban ő vásárolta meg a helyiséget, s ezután merült fel benne a kérdés, miként lehetne hasznosítani azt.
– Egy kedves ismerősömmel együtt gondoltuk ki, hogy legyenek a helyszínen kiállítások. Bár most is láthatunk itt egyet, mégis jól látszik, sok mindent kell még tennünk azért, hogy igazi kiállítóteremmé változtassuk a helyet – taglalta.
S meg is mutatta például a világháborús emlékeket őrző tárlókat, de beavatott egyesülete közösségépítő munkájába is.
– A tagdíj, az önkormányzati segítség, no meg persze a nagy szívünk… – folytatta.
– Ezek révén tudunk működni és pótolni a hiányzó összegeket. Nagyon fontos lenne számunkra, hogy méltóvá tudjuk tenni az itteni környezetet – tekintett a még színtelen falakra. Sándor úgy véli, az alakulóban lévő terem már most a közösség szolgálatába állt.
– Nemrégiben például itt „adtak leckét” az idősebb korosztály tagjai a fiatalabb karaiaknak.
– Az idősebbek, akik még tudják, hogyan is kell az igazi rétest elkészíteni, az ifjabbakkal osztották meg tapasztalataikat. Afféle réteskészítő tanfolyamot szerveztünk az épület falai közt – mosolyodott el.
– S hogy miért döntöttünk emellett? Sajnos alig vannak már, akik tudják, hogyan nyújtják hártyavékonyra a finom tésztát és hogyan is készül ez a finomság. Ehhez próbáltunk segítséget nyújtani, és bizony szép számmal akadtak is érdeklődők! – zárta gondolatait az egylet vezetője.
„Konyha” és bemutatóhely
Budai Sándor úgy véli, korábban senki sem irányította a helyi közösségépítést, így a tizennégy tagú egyesület tevékenységére kiemelt szerep hárul.
– Gondolkodtunk már azon is, hogy pályázati úton kérjünk segítséget terveink megvalósításához… – mondta el, s emlékeztetett:
– Ha egyházi esemény van, ugyancsak itt gyűlnek össze a helyiek, és itt folyik a vendéglátás is – taglalta. A pékségből lett kiállítószobában egyébként nemsokára egy újabb konyhai „tanfolyamé” lehet majd a főszerep.