TISZABŐ

2018.04.29. 06:58

Megvalósulhatnak a máltaisok tervei Tiszabőn

Savanyítóüzemet építenek a bői közmunkások, mégpedig egy családi háznál. A munka már zajlik, hamarosan csalamádét készíthetnek majd ott a helyiek. Ez csak egy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjai közül, melyet az önkormányzattal közösen – kormányzati segítséggel – valósí­tanak meg a községben.

Molnár-Révész Erika

Épül a savanyítóüzem, több helyinek munkát és pluszbevételt jelent majd a fejlesztés

Fotó: Mészáros János

– Ez lesz a savanyítóüzemünk, jelenleg az épületet­ tesszük rá alkalmassá – mutatja egy közmunkás az egyik tiszabői háznál. A régi típusú épületen éppen dolgoznak, hamarosan csala­mádét készítenek majd itt a helyiek.

S ez csak egy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjai közül, melyet az önkormányzattal­ közösen és kormányzati­ ­segítséggel valósítanak meg a településen

Épül a savanyítóüzem, több helyinek munkát és pluszbevételt jelent majd a fejlesztés
Fotós: Mészáros János

– Ezt a régi búbos ­kemencét meghagyjuk, úgy gondoljuk, elfér majd a leendő savanyítóüzemben – mondja mosolyogva a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársa, aki helyben koordinálja a feladatokat.

– A csalamádét a tervek szerint azokból a zöldségekből készítik majd, amiket a helyiek termelnek meg. Ezzel is bevételi­ lehetőséghez juthatnak.

A szeretetszolgálat emellett egy ­majorságot is megvásárolt, ahol közmunkásokat foglalkoztatnak majd. Hogy hány embert, ­arról jelenleg egyeztetnek az illetékes állami szervezetekkel.

– Rengeteget segít nekünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – mondja Bruna László polgármester. – Több épületet megvettek a településen. Örülünk a savanyítóüzemnek, mert ott is lesz lehetősége dolgozni a lakosoknak, és tervezik a majorság megnyitását is. Ezek mind nagyon jó dolgok számunkra – teszi hozzá.

– Tiszabőn rengeteg az üres telek a kétezres nagy árvíz miatt. Ezeken elszaporodtak a rágcsálók, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megbízott szakemberrel közösen portáról portára jártunk, és vittünk ki rágcsálóirtót – meséli Bíró Zoltán alpolgármester.

Azt is elmondta, télen közösen cseréltek és újítottak fel nyílászárókat száz háznál. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat emellett nyolcvan kályhát adott kölcsön a családoknak a téli időszakra, hogy fűteni tudjanak.

– A településen évente közel száz gyermek születik, akik tavaly nyár óta már babacsomagot is kapnak. Doboza bölcsővé alakítható. A benne lévő pelenkák, kenőcsök és olajok értéke eléri az ötvenezer forintot.

A máltaiak 2016-ban vették át a településen az általános iskola működtetését, fontos célkitűzésük a felzárkóztatás.

– Szeretnénk, ha ezek a gyerekek kibontakoztathatnák a bennük rejlő képességeket. Azt reméljük, eljutnak olyan iskolákba, ahol szakmát­ ­tanulhatnak, és olyan emberekké válhatnak, akikké egyébként válnának, ha egy kicsit jobb körülmények között élhetnének – mondja Romhányi Tamás.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője hozzátette, éppen ezért szombatonként a tanodában önkénteseik segítenek tanulni a már középiskolába járó gyermekeknek is.

Segítenek, amiben tudnak

– A kormány felkérésére indítottuk a Jelenlét programunkat­ Tiszabőn, célja, hogy segítsük­ a település felzárkózását – mondja Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

– A Jelenlét programnak az a sajátossága, hogy jelen vagyunk a mindennapokban, és arra a problémára keresünk választ, ami az ott élő emberek sorsát­ megnehezíti.

– Ezek nagyon egyszerű, mindennapos élethelyzetek, például egy kitört ablak­ pótlása, ami után fűthető lesz a ház. Mindig a szembejövő­ problémára próbálunk reagálni, éppen ezért rugalmas a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában