JÁSZSÁG

2018.04.28. 11:29

A digitalizáció miatt a megyei iskolákban is új szakmákat kell majd oktatni

Alapvető változásokra van szükség a szakképzés területén is ahhoz, hogy az ország megfelelő válaszokat adhasson a digita­lizácó jelentette kihívásokra. Erre mutattak rá szakemberek, vállalatvezetők az elmúlt héten Jászberényben tartott gazdasági konfe­rencián. Kérdés, hogy az át­alakulásra hogyan tudnak felkészülni a szakképző intézmények.

Banka Csaba

A robottechnikát már az iskolapadban megismerhetik a berényi diákok, egyre többet tudhatnak meg az új eszközökről.

Fotó: Banka Csaba

Számos kutató, vállalatvezető, gazdasági szakember figyelmeztet arra, hogy a digitalizáció hatására a ma ismert szakmák jelentős része egyszerűen eltűnik a következő szűk másfél évtizedben.

Vannak, akik megkérdőjelezik az átalakulás mértékét, de hogy gyökeres változás küszöbén állunk a munkaerőpiacon is, arról nemigen folyik vita.

– Amikor a rendszerváltás éveiben az Electrolux megvásárolta a jászberényi hűtőgépgyárat, döntöttünk arról, hogy feladjuk az önálló erősáramú szakképzést, és a munkaerőpiac igényei alapján bevezettük az automatikai, illetve a rendszerinformatikus képzést – mutatott rá Szabó László, a jászberényi Katolikus Középiskola Liska József középiskolai tagintézményének igazgatója.

Kifejtette, az elkövetkezőkben is a munkáltatók jelzéseit figyelembe véve szeretnék meghatározni képzéseiket. Fejlesztéseiket aszerint tervezik, hogy a vállalkozások milyen készségekkel, képességekkel rendelkező szakemberekre számítanak.

– Az általános iskolából kikerülő diákok pályaválasztásakor azonban nem feltétlenül a későbbi elhelyezkedés lehetősége a fő szempont – jegyezte meg Szabó László.

– A középiskola-választáskor sok esetben bizonyos divatot követnek a fiatalok. Azt tapasztaljuk, hogy elindult egy lassú folyamat, amelynek részeként – leginkább a szülők – érzékelik, hogy túl kell lépni a hagyományos szakmák világán, és hosszabb távon kell gondolkodni.

A robottechnikát már az iskolapadban megismerhetik a berényi diákok, egyre többet tudhatnak meg az új eszközökről.
Fotós: Banka Csaba

– A legújabb technológiák elsajátítására minden lehetőség adott. Ugyanakkor azok a kétkezi szakmák, amelyeket döntően elsajátíthatnak középiskolánkban a diákok, még jó ideig nehezen lesznek kiválthatók a robottechnikával – vélekedett Tamás Zoltán, a Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

Hozzátette: szakmai és technikai hátterük megvan ahhoz, hogy az új szakmák megjelenésével képesek legyenek a váltásra.

Az alapkészségek sincsenek meg

Tamás Zoltán, a Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója elmondta, intézményük számára is gond a mostani helyzet.

Tanműhelyeikben ott vannak a legkorszerűbb gépek, ám sok az olyan fiatal, akik a középiskolába lépve sem rendelkeznek az alapvető írás, olvasás, számolás készségével. A robotika lehetőségeinek megragadása számukra elérhetetlennek tűnik.

– A munkaerőpiac változása ilyen esetekben még nagyobb kihívást jelent majd – jegyezte meg az iskolaigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában