KÉTPÓ

2018.04.17. 19:59

Több adócsökkentést is hozott már a lerakó Kétpón

Több mint egy évtizede működik már a kétpói hulladéklerakó. Mint az idő bebizonyította, a település lakói számára kedvező változásokat hozott a létesítmény.

Szilvási Zsuzsa

A község határában található a szóban forgó hulladéklerakó – mutatja Keresztes Péter polgármester

Fotó: Mészáros János

Helyismerettel nem rendelkező látogatónak nem könnyű eldönteni, vajon hová is tartozik a 46-os út mellett elterülő hulladéklerakó. Kétpóhoz, Kuncsorbához, esetleg Mezőtúrhoz?

Mindegyiktől meglehetősen távol van ugyanis, közvetlen kapcsolata egyik településsel sincs, mégis mindháromhoz közel helyezkedik el.

– Kétpó közigazgatási határának szélén van az a földterület, melyet a lerakó építésekor felajánlottunk – tudtuk meg Keresztes Pétertől, a község polgármesterétől.

– Ebből következik, hogy a helyiek mindennapi életét nem befolyásolja a működése, ráadásul a korszerű technológiának köszönhetően egyébként sem kellene zavaró környezeti hatásoktól tartanunk.

– Kedvező hatásai azonban sokkal inkább vannak. Egyfelől jelenleg is öt kétpó­inak ad biztos, hosszú távú munkát a lerakó. Ez egy olyan kis településen, mint a miénk, jelentősnek számít.

– Másfelől pedig az önkormányzatnak komoly bevételt jelent az az iparűzési adó, amelyet a cég fizet. Ennek kö­szön­hető, hogy a kétpóiakat terhelő különböző adókat, illetékeket nagy mértékben tudtuk csökkenteni az utóbbi időben.

Amint a polgármester kifejtette, a magánszemélyek által fizetendő, évi tízezer forintos kommunális adót ötezer forintra tudták mérsékelni. Sőt, a hetven éven felüliek még további ötvenszázalékos kedvezményben részesülnek.

Minimális tehát az az összeg, amit a helyieknek erre a célra fizetniük kell éves szinten.

Ugyancsak részben ennek köszönhető, hogy a földadót is sokkal kedvezőbb feltételekhez kötik Kétpón, mint számos más településen. A község önkormányzata ugyanis úgy határozott, hogy a gazdák által fizetendő hozzájárulásról dönthetnek az érintettek.

Lehetőséget kapnak, hogy vagy az iparűzési adót, vagy a földadót fizessék, a kettőt együtt nem kell. Ez elsősorban az őstermelőket érinti, számukra kedvező a szabályozás. Természetesen a helyiek örömmel fogadták az adók alakulását.

A község határában található a szóban forgó hulladéklerakó – mutatja Keresztes Péter polgármester
Fotós: Mészáros János

– Hát hogyne örülnénk neki, hogy csak ennyit kell fizetni! – mondta el kérdésünkre válaszolva S.-né Marika. – Őszintén szólva az igazán kis pénzűeknek még ezt a havi szinten néhány száz forintot sem könnyű előteremteni.

– Érthető hát, hogy egyáltalán nem bánjuk, ha kevesebbet kell fizetni. Az pedig külön örömteli dolog, hogy végső soron emiatt nem kerül olyan helyzetbe a falu, hogy fontos dolgokra ne legyen pénz. Amíg meg lehet így oldani, remélem, nem fog újra emelkedni a befizetni való összeg.

Korszerű a technológia

A kétpói lerakó a települési háztartási hulladék és a nem veszélyes ipari hulladékok elhelyezésére szolgáló korszerű, uniós szabályoknak megfelelő hulladéklerakó.

A beruházásnak köszönhetően a szelektív hulladékgyűjtés, zárt rendszerű szemétgyűjtés, -szállítás, -osztályozás és -újrahasznosítás megvalósulása mellett a korábbi kor­szerűtlen lerakók is megszűntek.

A háztartási és nem veszélyes ipari szemét mérlegelés és ellenőrzés után kerül az úgynevezett kazettás lerakókba. A kazettát a feltöltés után dombépítéses technológiával zárják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában