RÁKÓCZIFALVA/TENYŐSZIGET

2018.05.22. 09:30

Emlékművet emelnek a már nem létező Tenyősziget település és lakosai emlékére

Tenyősziget az 1800-as évek közepétől létezett az 1960-as évek végéig. A 280 tanyából álló településen legalább hatszázan éltek.

Joó Zsuzsa

Az épületeket akkor kellett lebontani, amikor a szajoli és a rákóczi tsz egyesült. A lakosok kénytelen-kelletlen Rákóczifalvára, Szolnokra, Kengyelre, Törökszentmiklósra és Szajolba költöztek.

A rákóczifalvai Máté Pál elmondta, a tenyőszigeti elszármazottak és azok családjai már emeltek a területen egy keresztet és egy haranglábat. Most építenek egy emlékművet is, az egykori lakosok neveit feltüntetve rajta.

Sulák Istvánné (aki könyvet írt az egykori településről) hozzátette: valójában Sütő István 2011-re visszanyúló ötlete volt az emlékműállítás, de csak most valósulhat meg.

A kivitelezés elkezdődött, az alap és a falak állnak, a héten tető is kerül az építményre. A 3 millió forintba kerülő, önkormányzatok által is támogatott, főleg közadakozásból megvalósuló beruházást július 7-én, a rákóczifalvai Város napján szentelik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában