2018.05.02. 13:56
Ezentúl azt is ellenőrzik, hány fokos olajban készül a lángos
Április 11-től kötelező alkalmazni egy uniós rendeletet. Eszerint nem szabad túl magas hőfokon sütni a lángost, mert úgy egy rákkeltő vegyület, az úgynevezett akrilamid válik ki belőle. Az új szabályok betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi.
Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock
„– Tehetek még rá fokhagymát?
– Igen, köszönöm!
– Hajtsam félbe?
– Igen, és tessék már még egy kis sót is szórni rá!”
Hétköznap reggeli beszélgetés a szolnoki Városmajor úton álló kis lángossütő előtt.
– Jól megsütve szeretem, azt viszont nagyon nem, ha csöpög az olajtól – mondja egy közeli építkezésen dolgozó férfi, majd elégedetten távozik a becsomagolt fokhagymás lángossal.
– A híradásokból hallottam én is a rendeletről, hogy 175 foknál forróbb olajban nem lehet sütni a lángost, és barnás színe sem lehet, bár konkrétumot még nem tudok – mondja a lángossütő tulajdonosa, Donkó Krisztián.
– Amikor ezt meghallottam, utánaérdeklődtem, egyáltalán van-e olyan olajsütő, ami méri a hőfokot, de nem találtam. Nem tudom elképzelni, mivel mérem majd az olaj hőmérsékletét.
– Az a baj, hogy alacsonyabb hőfokon egy-két perccel több időbe telik majd kisütni a lángost, ez az idő pedig arra éppen elég lesz, hogy a tészta teleszívja magát olajjal.
– Úgy gondolom, ez sokkal nagyobb károkat okozhat majd az emberek szervezetében, az epében és a hasnyálmirigyben, mint az, amiért ezt a rendeletet kitalálták, vagyis az állítólagos rákkeltő hatás miatt – teszi hozzá bosszankodva.
Hasonló véleményen van egy másik szolnoki lángossütő alkalmazottja is. Úgy gondolja, hogy a lángos, ha megszívja magát olajjal, nehezebb lesz és ezáltal talán emészthetetlenebb is.
– Eddig több mint 180 fokos olajba tettük a tésztát, most viszont megpróbáljuk betartani a rendeletet, ami viszont a minőség rovására mehet. Természetesen nem lesz romlott a lángos vagy hasonló, de ropogós sem – panaszolta.
– Szerencsére azonban nem ment a mennyiség rovására az új rendelet, hisz a vásárlók hiába hallottak a hírekben a változásról, nincsenek kevesebben – tette hozzá.
Megtudtuk, hogy a hatóság folyamatosan ellenőriz náluk, például az olaj tisztaságát, sőt, mintát is szoktak venni, de konkrétan a hőfokot még nem vizsgálták.
Ez azonban a jövőben másképp lesz. Készítőiknek ugyanis ezentúl aranysárgára és nem sötétbarnára kell sütniük a lángost. Ezek a szénhidrátok, a redukálócukrok ugyanis úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a termék színén. A Nébih szerint ehhez az ideális sütési hőmérséklet a 175 fokot nem haladja meg.
Egy másik szolnoki lángossütő sem kapott még ellenőrzést ebben az ügyben, itt azonban eddig is aranysárgára sütötték a népszerű finomságot. Viszont, ha valaki barnábbra kéri, mert ilyen is előfordul, teljesítik a kívánságát. A legtöbben egyébként a jól átsütött, ropogós lángost kedvelik.
A rendeletben az olvasható, hogy más termékeket előállító és forgalomba hozó élelmiszer-vállalkozók tevékenységére is kiterjedhet a vizsgálat.
Ezek többek között a hasábburgonya, a keksz, az aprósütemény, a kétszersült, a pogácsa, a mézeskalács, a gabonaszelet, a kenyér és a kávé. A Nébih az élelmiszerek előállítását és az elkészítés szabályait fogja ellenőrizni.
Veszélyeztetettebbek a gyerekek
A jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok a rák kialakulására vonatkozó kockázat növekedésére nem egyértelmű és egymásnak ellentmondó bizonyítékokat szolgáltatnak – olvasható a Nébih honlapján.
Állatkísérletekben azonban a táplálékkal bevitt akrilamid nagymértékben megemelte a génmutációk és tumorok kialakulásának valószínűségét különféle szervekben.
Ezen állatkísérletek alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői egyetértenek a korábbi értékelésekkel. Azok szerint ugyanis az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid lehetségesen növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Ez minden korcsoportra vonatkozik, testtömegük alapján azonban a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek.