DARÁLÓGÉP VÉGZETT A MUNKÁSSAL

2018.05.15. 15:19

Két vezető mulasztott, ezért történt tragédia a szolnoki üzemben

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége ­miatt emelt vádat két ­munkahelyi vezető ellen.

Mészáros Géza

Az ügyről dr. Varga Árpád megyei főügyész tájékoztatta honlapunkat. A vád szerint mindkét vádlott egy szolnoki, fafeldolgozással foglalkozó cég telephelyén tevékenykedett.

A munkavégzés irányításával, ellenőrzésével foglalkoztak. A telephelyen néhány hónapja dolgozott famegmunkáló munkakörben az a munkás, akinek munkakörébe tartozott a faaprító-daráló gép működtetése, így a gép behordószalagján bekövetkező esetleges anyagfeltorlódások megszüntetése is.

Az e munkakörben dolgozók többsége – a munkavédelmi előírások ellenére­ – a darálógép működő behordószalagjára fellépve hárították el a rendszeresen ­bekövetkező alapanyag-elakadásokat.

Tavaly március 27-én délelőtt egy munkás – követve a kialakult gyakorlatot – felállt a darálógép behordószalagjára, ami a szerencsétlen embert bevitte a darálógépbe.

Amint arról akkoriban beszámoltunk, a munkás a súlyos traumás roncsolódás miatt a helyszínen életét vesztette. A tragikus munkahelyi baleset az Újszászi úton működő Derula Kft.-nél történt.

A vádirat szerint a két vezető tudott arról, hogy a munkások a munkavédelmi szabályokat nem tartják be, ennek ellenére nem tiltották meg nekik a munkavégzést, bár az a munkaköri kötelezettségük lett volna.

Az ügyészség szerint mulasztásuk következménye volt a halálos baleset. Emiatt velük szemben az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Szolnoki Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában