SZOLNOK

2018.05.24. 11:24

Megyénkben visszaszorulóban az egyéni foglalás az utazás terén

A megyeszékhelyen alaposan megoszlanak a vélemények arról, hogyan is érdemes nekifutni egy emlékezetes vakációnak. Megnéztük, saját magunk vagy utazási irodák szervezésében éri meg repülőre, esetleg buszra szállnunk a következő hetekben.

Hartai Gergely

Czakó Krisztián, az IBUSZ szolnoki irodájának igazgatója szerint az utóbbi időkben átalakulóban vannak az utazási szokások megyénkben

Fotó: Mészáros János

– Ha távoli útra indulok, mindenképp hozzáértőkre bízom a nyaralásomat. Kivétel persze van! – kezdte mondandóját a szolnoki Kovács Nikolett. A fiatal hölgy elárulta, horvátországi üdülését otthon ülve, a világhálón intézte.

Tunéziai vakációja előkészítésekor azonban már kevésbé volt magabiztos. Mint mondta, a kényelem nagy úr: a legfontosabbakat úgyis hamarabb elintézi az iroda.

– Az egyéni szervezéssel szemben újra felértékelődtek az utazási irodák. Ezt támasztják alá az elmúlt évek növekvő foglalási mutatói, és az utasaink körében végzett kutatások is… – tudtuk meg Molnár Anitától.

Az IBUSZ kommunikációs munkatársa szerint ez több okra is visszavezethető. – A külpolitikai események miatti biztonságkeresés, és az önálló szervezés esetén elszenvedett esetleges csalódások is hozzájárulhatnak a szervezett utak iránti kereslet növekedéséhez – fűzte hozzá.

S kiemelte, az egyéni szervezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy olcsóbb lesz a végösszeg a foglalási tételek összevetésekor.

Az utak lebonyolításában való személyes közreműködés pedig továbbra sem divatjamúlt dolog.

– Az utasok kíváncsiak ugyanis az ügyintéző véleményére az adott szállásról, úti célról. Különösen igaz ez a fővároson kívül, így Szolnokon, de a környékén is – mutatott rá.

– A helyi adatokról megtudtuk, a megyeszékhelyen főként görögországi buszos és repülős utakat foglaltak, de népszerűek a helyből induló városlátogatások és a körutazások is.

Czakó Krisztián, az IBUSZ szolnoki irodájának igazgatója szerint az utóbbi időkben átalakulóban vannak az utazási szokások megyénkben
Fotó: Mészáros János

– Valóban észlelhető, hogy egyre többen vágnak bele az általunk elkészített, ámde önálló utazásba, s nem pedig a csoportos idegenvezetős utakba. Sokan külön kérnek repülőjegyet, majd később szállást keresünk – veszi át a szót Molnárné Füleki Anikó.

A Mill-Air utazási iroda Kft. ügyvezetője szerint nehéz a megyei igényeket pontosan meghatározni, az azonban jól látszik, a „slágerországok” idén Egyiptom, Törökország, Bulgária, Albánia és Spanyolország.

Az utasok egy része azonban így is saját maga venné kezébe nyaralását. Ez az elmúlt években több iroda forgalmának sem kedvezett.

– A napokban zárunk. Nem éri már meg tovább üzemelni. Sokan vannak, akik az interneten foglalják le az utazásaikhoz nélkülözhetetlen szolgáltatásokat. Emiatt jelentősen lecsökkent az érdeklődés irántunk… – összegezte a közelmúltban az egyik helyi iroda vezetője.

Többen utaznak az idén?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a saját szervezésű utazások tizenhárom százalékánál az utasok a világhálón foglalták le közlekedési eszközüket. Hasonló arányban pedig a szállást is.

A korábbiakhoz képest kismértékben ugyan, de nőtt a foglalt szolgáltatások száma. Azt is megtudtuk, a legnépszerűbb szolnoki utazási irodában tavalyhoz képest csaknem harminc százalékkal többen részesítették előnyben a szervezett utakat. Mindez pedig rendkívül nagy emelkedést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában