MUNKAERŐHIÁNY

2018.05.25. 13:57

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

Több területen sújtja munkaerőhiány a Dél-Pest megyei térséget, mely alól már a gyógypedagógiai szakma sem kivétel. Az egyik abonyi intézményben tájékozódtunk a legfontosabb problémákról, s a hiány kezelésének helyi lehetőségeiről.

Hartai Gergely

Nagy Andrea (középen) szerint a nehézségek mellett szép tanulmányi eredmények is akadnak bőven

Forrás: Beküldött fotó

– Tizenhat és fél álláshelyből jelenleg négy üres, kettőt pedig megbízással tudunk betölteni. Ez a helyzet nehézséget jelent számunkra – meséli Nagy Andrea, a Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője.

Mint mondja, két hasonló iskola tartozik még a Ceglédi Tankerülethez. Tudomása szerint pedig a három intézményből mintegy huszonhét gyógypedagógus hiányzik.

Az igazgatónő szerint épp ezért rendkívül fontos, hogy a városban kedvet csináljanak a pálya iránt érdeklődő fiatalok számára. Megszólításukra már van jól működő terv.

– Gyakran visszük el gyerekeinket a városi rendezvényekre, hogy a helyi társadalom megismerje és elfogadja őket. Ez az egyik fontos eszközünk az érdeklődés felkeltésére. Emellett a helyi gimnázium két végzős osztályába is rendre ellátogatok. Nekik előadás formájában beszélek a gyógypedagógiáról, s a fogyatékossági területekről – taglalja.

A szakember elárulja, volt már, aki ennek hatására döntött úgy, a gyógypedagógiát választja hivatásának.

– Számunkra az lenne ideális, ha többen szereznének gyógypedagógiai végzettséget Abonyból, s aztán ide térnének vissza dolgozni. Budapestről vagy a térség többi településéről ugyanis nagyon nehéz városunkba szakembert toborozni – véli az igazgatónő.

A szakemberlétszám csökkenése a feladatok megszervezését sem könnyíti meg.

Nagy Andrea (középen) szerint a nehézségek mellett szép tanulmányi eredmények is akadnak bőven
Fotó: Beküldött fotó

– Csakis azért tudunk talpon maradni, mert rendkívüli módon odafigyelünk a hatékony munkaszervezésre. A kollégáknak az utazó gyógypedagógiai szolgálatot is el kell látniuk, ugyanakkor az intézményben is szükség van rájuk. Ezek összehangolása a tantestület áldozatkészsége nélkül egészen biztosan nem menne – állítja.

Az alapfeltételek biztosítása szempontjából viszont már jobb a helyzet.

– A Ceglédi Tankerületi Központ minden téren támogat minket. Úgy a szükséges eszközökkel, mint álláshelyekkel, és a rendezvényeinken való részvétellel. Gyógypedagógiai asszisztenseink szintén nagyon sokat segítenek. Rájuk is mindig számíthatunk – zárja szavait az iskolavezető.

Nem elismert a szakma

A gyógypedagógiai szakterületen jelentkező hiányhoz hozzájárul, hogy a szakma nem tartozik az elismert hivatások közé. Nagy Andrea elmondja, intézményükbe döntően Abonyból, Ceglédről és Újszilvásról érkeznek a gyerekek. Arról is tájékoztat, az iskolában jelenleg hetvenkilenc gyermek tanul az óvodásoktól az általános iskola nyolcadik osztályáig. Az iskola legfontosabb célja a gyerekek társadalmi beilleszkedésének segítése, mely folyamat, mint mondja, a szakemberhiány ellenére jó úton halad a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában