Jászkunság

2018.06.19. 15:24

A borsón már nem segített az eső: gyatra lett a termésmennyiség

Végre megtört a majdnem két hónapig tartó szárazság. Az elmúlt napokban hullott csapadék néhány helyen meghaladta a száz millimétert is megyénkben, ami viszont már hátráltatja az aktuális mezőgazdasági munkákat és a későbbiekben zavarja majd a betakarítást is. Ami biztos, nem kell öntözni egy darabig, ez jelentős költségmegtakarítást eredményez a gazdáknak.

Joó Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Illési Sándor László tiszazugi családi vállalkozó elmondta, leginkább az elhúzódó keléseknek jött jól az eső, például a napraforgónak, kukoricának, ezek – ha késve is, de – kikelnek.

Szerencse, hogy az utóbbi időszak viharai nem okoztak jelentős károkat a mezőgazdaságban, néhány búzatábla azonban teljesen megdőlt. Ezeken a táblákon rendkívül nehéz lesz a betakarítás.

– Az árpánál, búzánál és repcénél nem sokat segített a csapadék, e kultúráknál már nem lesz jobb az átlagtermés. A kollégákkal együtt úgy véljük, jelentősen elmarad a tavalyihoz képest.

– Az árak viszont nem nagyon tükrözik a terméskiesést, mivel a világpiacon rengeteg tartalék készlet van a kalászosokból, gabonákból és az olajos növények terméséből is – tette hozzá Illési­ Sándor László.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

A tiszazugi gazda hozzátette, hogy a szántóföldi kertészeti kultúrákban a korán vetett borsók nem bírták a nagy hőséget. A konzervgyárak szerint – ezek már felvásárolták a korai borsót – rendkívül gyatra lett a termésmennyiség: 1,3-4,8 tonna. Ez jóval kevesebb a tavalyinál.

A szakember szerint a ­Tiszazugban és szerte a megyében is további harminc-ötven milliméter csapadék várható, ami miatt vélhetően teljesen felázik a talaj. Ez rendkívül megnehezíti a közlekedést a táblákon a szállító járműveknek és a kombájnoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában