VÉLEMÉNY

2018.06.02. 15:30

Klímaváltozás: már olyan nyavalyát is elkaphatunk, ami ellen nem tudunk védekezni

Súlyos tünetekkel nyomja az ágyat megyénk egyik ­polgára. Eddig nem sikerült megállapítani bajának okát, így marad a találgatás.

Szathmáry István

Régen, amikor sok ember szinte át sem lépte lakóhelye határát, egyszerűbb volt a helyzet. Többnyire betegségeink is megszokott ismerősként köszöntek ránk. Általában ugyanaz volt a bajunk, mint fél éve a szomszédnak, vagy a múlt héten a közeli ismerősnek.

Lehet, hogy ez kellemetlen volt, de pánikot nem okozott.

A mai felgyorsult világban már pillanatok alatt értesülünk a világ legtávolabbi eseményeiről. Természetesen mellettük így tudunk a legváltozatosabb betegségekről is.

Ez az információtömeg sajnos ilyen esetben nem kedvez a lelki nyugalomnak, a betegágy fogságában inkább meglódulhatnak a rossz gondolatok is.

Miután elfogadható fizikai állapotom ellenére ezen a téren magam hajlamos vagyok a legvadabb következtetésekre, megértem szenvedő embertársam lelkiállapotát.

Az sem meglepő, hogy baja okát keresve esetleg valami hazánkban eddig ismeretlen nyavalyára is gyanakszik.

Remélhetőleg mihamarabb tudnak rajta segíteni az orvosok. A mifelénk tapasztalt eddigi kórságok ellen az idők során kialakult némi védettségünk és esetleges szokatlan tüneteik ellenére többnyire boldogul velük az egészségügy tapasztalata.

A klímaváltozásnak nevezett talányos folyamat valóban kelthet olyan félelmet, hogy a trópusihoz közelítő éghajlattal egészségünk is új kihívásokkal szembesül.

De ilyen már volt máskor is a történelem során, s némi megnyugvást adhat, hogy azokat is sikerült mindig kézben tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában