Kunhegyes

2018.06.30. 19:50

Korszerűbb körülmények között ápolhatják a betegeket Kunhegyesen

Június 29-én ünnepélyesen is átadták a Kátai Gábor Kórház kunhegyesi telephelyén részlegesen felújított, korszerűsített épületrészt.

Daróczi Erzsébet

A felújított épületet jelképesen szalagátvágással adta át dr. Czifra Árpád, dr. Suba László, Nagyné László Erzsébet, dr. Fazekas Sándor és Szabó András

Fotó: Daróczi Erzsébet

Az ünnepségen részt vett dr. Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Észak-alföldi Régiójának térségi igazgatója, dr. Czifra Árpád, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Észak-alföldi Területi Hivatalának igazgatója, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, Szabó András, Kunhegyes polgármestere és a karcagi önkormányzat részéről Pánti Ildikó képviselő.

– Az ÁEEK_NEAK_EMMI-2017/1. pályázat 1. prioritásához kapcsolódó projekt keretében a Kunhegyesi Ápolási Osztály fekvőbeteg-ellátást biztosító épületrészének részleges felújítása, korszerűsítése és kapcsolódó eszközbeszerzés valósult meg a karcagi Kátai Gábor Kórházban – kezdte a pályázat összefoglalóját Nagyné László Erzsébet, a kórház főigazgatója.

Mint elhangzott, a támogatási szerződés aláírása 2017. december 20-án volt. A projekt fizikai megvalósításának véghatárideje 2018. június 30. A kivitelezés 2018. február 13-án kezdődött és tervszerűen 2018. június 20-ára be is fejeződött.

– A szerződés értelmében a kórház 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a nemzeti költségvetésből az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közösen meghirdetett pályázat megvalósításához – sorolta a kórházvezető.

A Kunhegyesi Ápolási Osztálynak helyet adó épület az 1900-as években épült, így mára jelentős felújításra szorult. Az épület korszerűsítése egyrészt a gyógyító ellátások működési hatékonyságát, az ellátottak kényelmét fokozza, másrészt jelentős rezsiköltség-csökkentést eredményez.

A felújított épületet jelképesen szalagátvágással adta át dr. Czifra Árpád, dr. Suba László, Nagyné László Erzsébet, dr. Fazekas Sándor és Szabó András
Fotó: Daróczi Erzsébet

A tervekben foglalt műszaki tartalommal összhangban, az épület teljes külső felületén ásványgyapot hőszigetelő vakolatrendszer készült, a lábazaton pedig zárt cellás szigetelés.

A tető fedélszerkezetnél, a szükséges erősítések elvégzése után megtörtént a lécezések és a héjazat cseréjére, új cserépfedésre és cserére kerültek az épületbádogos szerkezetek is.

A padlásfödém 20 cm-es üveggyapot-hőszigetelést, a padló pedig 5 cm-es lépésálló hőszigetelést kapott. A külső és belső térben kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, az épület gépészeti és elektromos szerelvényeit, valamint megtörtént az épület teljes körű belső festése.

A fűtési rendszer is korszerűsítésre került, új hőleadókkal, fűtési csövek beszerelésével. A radiátorok a szabályozhatóság érdekében termosztatikus szelepekkel ellátottak. Az épületnek elavult volt a víz- és csatornarendszere, ezek cseréje is megtörtént a szaniter berendezési tárgyakkal együtt.

A teljes elektromos hálózat felújításra került, új elosztók, vezetékek és lámpatestek kerültek felszerelésre. Az épületben megtörtént a nővérhívó rendszer kiépítése is. A pályázathoz kapcsolódó eszközbeszerzés keretében vásároltak egy Toyota Proace Van Long típusú tehergépjárművet, ami többek között biztosítja a kórház és a kunhegyesi telephely közötti teherszállítási feladatok ellátását.

A kunhegyesi telephelyen dolgozók örömmel vették birtokba a megszépült épületet
Fotó: Daróczi Erzsébet

A korábbi, 2004-es gépjármű műszaki állapota és a futott kilométer indokolta a beszerzés sürgősségét, mivel az utóbbi időben a karbantartási, a fenntartási költségek jelentősen megnövekedtek. Mostantól a szállítási munkát is segíti az új autó – összegezte az intézményvezető, aki reményét fejezte ki, hogy lesz folytatása a felújításnak.

– Az elvégzett felújításról elismerően szólt dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő is, aki szerint az ápolási osztálynak a térség, a város életében betöltött szerepe fontos. A 100 milliós támogatás az épület korszerűsítésén túl továbbra is biztosítja a helyben ápolást, és munkahelyeket is jelent.

Szabó András polgármester szerint is szép nap a mai Kunhegyes életében. Az, hogy a beruházás megvalósult, abban nagy szerepe volt annak, hogy a Kátai Gábor Kórház is magának tekinti a telephelyet.

A korszerű épületben könnyebb lesz a gondozók munkája, és a gondozottak is jobban fogják magukat érezni – mondta a településvezető, aki a dolgozóknak jó munkát, az ápoltaknak mielőbbi javulást kívánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában