JÁSZKUNSÁG

2018.06.05. 11:30

Rosszul járhatunk, ha utazáskor az egészségünkön spórolunk

Utasbiztosítás vagy európai­ egészségbiztosítási kártya­? Melyiket „vigyük magunkkal” egy nyári vakációra? Vannak, akik fel sem teszik maguknak a kérdést. Pedig­ egyesek szerint akár mindkettőt érde­mes kiváltani egy-egy utazás előtt.

Hartai Gergely

Külföldi vakációnkra ne csak térképet, biztosítást is vigyünk! Illusztrációfotó:.

Forrás: Shutterstock

– Párom néhány éve súlyos ételmérgezést kapott Barcelonában egy ottani nyaralásunk alatt. Azonnal a helyi kórház sürgősségi osztályára kellett őt szállítanom. Kiderült, valóban nagy a baj... – meséli otthonában Horváth Gábor.

Mint mondja, feleségével évek óta kiváltják az európai egészségbiztosítási kártyájukat. Szerencsére akkor is a zsebükben lapult a műanyag „igazolvány”.

– A kórházi ellátást követően az intézmény adminisztrátora arra hívta fel a figyelmünket: érvényes kártyánknak köszönhetően semmilyen költség sem terhel minket.

– Nagyon megkönnyebbültünk, mert később utánajártunk, bizony borsos árat fizethettünk volna. Végül csupán egy űrlapot töltöttünk ki... – magyarázta a férj.

Hiszen ha valaki a kártya nélkül veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, a szabályok szerint magának kell állnia a költségeket.

Mostanra úgy tűnik, számos környékbeli lakó ismerte fel az európai plasztiklap nyújtotta előnyöket. A megyei kormányhivatal adatai szerint ugyanis tavaly 13 ezer 724 egészségbiztosítási kártyát adtak ki.

Azt is közölték, a kártya alapvetően az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság végéig, de legfeljebb a kiállítástól számított harminchat hónapig érvényes.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, mely szolgáltatásokra használhatjuk azt külföldön.

Megtudtuk, ezzel vehetők igénybe az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint Svájcban történő átmeneti tartózkodás során az orvosilag szükséges szolgáltatások.

Beleértve a dialízist, az oxigénterápiát, de a terhesség és a szülés esetén járó ellátásokat is.

Szerbiában pedig sürgősségi ellátásokra lehetünk jogosultak.

Több biztosítási szakértő viszont arra is figyelmeztet, hogy kártyánkat csak az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben használhatjuk fel. Utazás előtt így érdemes tájékozódni, milyen más lehetőségeink vannak, melyek egyéb szolgáltatásokat is lefednek...

Az utasbiztosítások igénybevételének szolnoki tapasztalatairól a szolnoki IBUSZ-irodát kérdeztük.

– Kollégáink az egyes utazások foglalásánál felhívják az utasok figyelmét a baleset-, betegség- és poggyászbiztosításra... – mondta el honlapunknak Molnár Anita.

Az IBUSZ kommunikációs munkatársa kiemelte, hogy bár napi pár száz forintos tételről van szó, a legtöbben mégis úgy gondolják, nem érheti őket baj. Biztosításra pedig nincs szükségük.

– Különösen igaz ez azokra, akik rövid időre, a szomszédos országok valamelyikébe utaznak – részletezte.

Sajnos, azonban sokszor beigazolódott már, tévedtek, akik nem gondoltak utazásuk ezen részére.

Külföldi vakációnkra ne csak térképet, biztosítást is vigyünk! Illusztrációfotó:.
Fotó: Shutterstock

– Előfordul az is, hogy a bankkártyához adott biztosításra hivatkozva tekintenek el a BBP megkötésétől. A kollégák természetesen ezekben az esetekben is javasolják, hogy utazás előtt ellenőrizzék, hogy ez a fajta biztosítás pontosan mely esetekben téríti meg az orvosi ellátást, poggyászkárt – taglalta.

S hozzáfűzte, több ország esetében is ajánlott a külön BBP biztosítás megléte, mert belépéskor kérhetik. Mi több, egyes úti céloknál a vízumügyintézéshez a kötvényt is csatolni kell.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján azt javasolja, messzi utazásunk előtt ajánlatos bebiztosítani magunkat. Mint írják, a népszerű turisztikai célpontokon jellemzően magánpraxisban dolgoznak az orvosok, így érdemes utasbiztosítást is kötni.

Arról nem beszélve, hogy egy külföldi baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben állja az egészségbiztosítás.

Mire van szükségünk a kártyához?

– Az EU Kártya a megyeszékhely szerinti járási hivatal egészségbiztosítási szervénél személyesen vagy meghatalmazott útján igényelhető. Továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül is... – közölte a megyei kormányhivatal.

Megyénkben ennek megfelelően a Szolnoki Járási Hivatal egészségbiztosítási osztályán (Szolnok, Ady Endre út 9.) kérhetjük a plasztikkártyát. Méghozzá ingyenesen.

Kiadásához pedig egy, a neak.gov.hu oldalról is letölthető kérelem, személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, tajkártya, és az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság fennállása szükséges.

– Utóbbi meglétét az elbíráló szerv informatikai rendszerében ellenőrzi – tájékoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában