SZOLNOK

2018.06.10. 14:00

Országos elismerést vehetett át a szolnoki zeneiskola alapítója és pedagógusa

A szolnoki zenepedagógust, Vajna Katalint nemrégiben kitüntették, megkapta a Magyar Művészetoktatásért díjat. Az Ádám Jenő Zeneiskola alapítójával a díjról, a zenéről és a pedagógia fontosságáról beszélgettünk.

Hutter Zsófia

Vajna Katalin nemrég átvette a Magyar Művészetoktatásért díjat. Több mint négy évtizedes munkásságát ismerték el ezzel.

Fotó: Mészáros János

– Nagyon örülök ennek az elismerésnek, és rendkívül büszke vagyok – kezdte Vajna Katalin.

– Pályafutásom alatt mindig fontosnak tartottam, hogy a ránk bízott gyerekek a megfelelő színvonalon és környezetben tanulhassanak meg mindent a zenéről, amit lehetőségünk van nekik átadni.

Vajna Katalin több mint negyven éve dolgozik zenei területen. Kóruskarnagy, zenepedagógus és művészeti versenyek szervezője. 1991-ben megalapította a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskolát, melynek tizenöt évig igazgatója volt, jelenleg pedig igazgatóhelyettesként dolgozik.

A tanítás mellett alapító karnagyként jelenleg is vezeti a huszonhat éve alakult Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusát.

Szakmai elismeréseinek sora hosszú, de mint elmondta, nem a díjak éltetik, hanem a tanítás, a pedagógiai munka apró részletei.

– A gyerekek például rendkívül hálásak azért, hogy néha, amikor szükségük van rá, elbeszélgetünk a mindennapi dolgokról is, vagy egy aktuális problémáról – mondta.

– Iskolánk mottója, hogy a szeretet nyelvén közeledjünk hozzájuk. S ezt meg is hálálják.

– Nevelésünk fontos része, hogy a tanulók ne csak a zenéhez értsenek magas fokon, hanem a közönséggel is fel tudják venni a kapcsolatot.

– Amikor kiállnak szerepelni, köszöntsék a közönséget egy meghajlással, és mondják el, milyen hangversenyprogrammal készültek. Ezzel arra neveljük őket, hogy meg merjenek és meg tudjanak szólalni közönség előtt.

– Ez apróságnak tűnik, de a diákok megküzdenek vele – mondta a pedagógus.

Vajna Katalin nemrég átvette a Magyar Művészetoktatásért díjat. Több mint négy évtizedes munkásságát ismerték el ezzel.
Fotó: Mészáros János

Pályája során mindig arra törekedett, hogy minden szinten segítse növendékei előrelépését. Ezért is döntött úgy férjével, Szabó Andrással 1994-ben, hogy életre hívják a zeneiskolás, magánéneket tanuló diákok számára hiánypótló énekversenyt, az Ádám Jenő Országos Dalversenyt.

Huszonnyolc évvel ezelőtt pedig elindította a Jász-Nagykun-Szolnok megyében dolgozó felnőtt kórusok megyei találkozóját, melynek népszerűsége a mai napig töretlen.

A szakmai munkát díjazták

A Magyar Művészetoktatásért díjat a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete hozta létre. Ennek a kitüntetésnek az a célja, hogy a díjazottak szakmai megbecsülését kifejezzék.

A díjat, melyet 2001-ben alapítottak, azok az iskolák és pedagógusok kapják, akik különösen sokat tettek a magyar művészeti nevelésért, oktatásért, és akik évtizedeken keresztül színvonalukkal, eredményeikkel az oktatás élvonalában teljesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában