SZOLNOK

2018.06.01. 06:45

Riasztó: rengeteget isznak a középiskolások, többségük rohamivó

Öt pohár alkohol elfogyasztása pár óra alatt rohamivásnak számít. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a serdülők ennél jóval többet isznak, amivel az agyuk fejlődését egy életre befolyásolják.

Hutter Zsófia

Új hóbort hódít a fiatalok körében, a villámivás. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Egy 12–18 éves korosztály körében végzett felmérés alapján a válaszadók nyolcvanhárom százaléka már kipróbálta az alkoholt. Ezzel az adattal indította Tatainé Földvári Márta, a Szolnoki Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke kedden a serdülőkori rohamivásról szóló előadást.

– Közel háromezer fiatalt érintett a kutatás, és a válaszadók ötven százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben már berúgott – folytatta az elnök.

– Arra a kérdésre, hogy miért vásárolják és fogyasztják az alkoholt, többek között azt válaszolták a diákok, hogy a könnyebb beilleszkedés érdekében.

A bevezető után a meghívott előadó, dr. Bodrogi Andrea pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvos, az Ébredés Alapítvány munkatársa elmondta, a serdülőkori rohamivás kifejezetten fontos és globális téma.

– Olyan jelenségről van szó, amivel egész Európa küzd, és a megelőzésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni – kezdte.

– Ez azonban nehéz, hiszen ivós társadalom vagyunk.

– A gyerekek pedig olyan környezetben nőnek fel, ahol az alkoholfogyasztás természetes.

Mint mondta, a rohamivás az, amikor túl sokat, túl gyorsan, és túl gyakran iszunk.

– Ha pár óra alatt több mint öt italt elfogyasztunk, akkor az már rohamivásnak számít. Az európai mérték szerint ez öt egység italt jelent férfiaknál, négyet pedig a nőknél.

– Egy egység alkohol egy pohár sört, egy pohár bort vagy egy három centiliteres töményt jelent. A tapasztalat azonban az, hogy a serdülők ennél jóval többet isznak – tette hozzá.

Új hóbort hódít a fiatalok körében, a villámivás. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta, egy 10. évfolyamos középiskolásokat érintő felmérésből az derült ki, hogy közel ötven százalékukra jellemző a rohamivás, és a diákok negyede havonta egyszer részegségig issza magát.

– Ez azért is nagyon borzasztó, mert a fiatalok nagyon nehezen válnak ittassá, ez a tulajdonsága a serdülő agynak – mondta.

– Nekik sokkal többet kell inniuk ahhoz, hogy részegek legyenek.

Hozzátette, a fiatalkori alkoholfogyasztás azért nagy gond, mert ezáltal élethosszan tartó változások következnek be az agy fejlődésében. És ezzel párhuzamosan a függőség kialakulásának veszélye is nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában