JÁSZFÉNYSZARU

2018.06.18. 19:49

Római kori telep maradványaira bukkantak Jászfényszaru határban

Nem csalatkoztak a régészek a Jászfényszaru határában megkezdett ásatáson, már az első leletek is igazolták előfeltevéseiket. Egy egész szarmata falu nyomait fedezték fel, a nyár végéig pedig összességében háromhektárnyi területet tárnak fel.

Banka Csaba

A régészeknek sietniük kell, bőven rejthet kincseket ez a terület

Fotó: Banka Csaba

A felszíni leletek alapján sejtették a szakemberek, hogy jó eséllyel kezdhetik meg a feltáró munkát Jászfényszaru határában. Az önkormányzat tulajdonában lévő területet a város szeretné értékesíteni, hogy ott később egy beruházás indulhasson. Az eladás előtt azonban lehetőség nyílt a kutatómunkára.

Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum vezető régésze lapunk érdeklődésére elmondta, hogy egy római kori lelőhelyre bukkantak, a harmadik–negyedik századból. Az előzetes várakozásnak megfelelően számos, a szarmatáktól származó kerámia darabját találták meg, ugyanakkor megleltek egy római üveget is.

– Az, hogy egy helyen vannak jelen a szarmata edénymaradványok és a római üveg, igazolja, hogy volt kapcsolat a szomszédos, a Dunától nyugatra található Pannónia provincia és a Duna–Tisza közének népei között – mondta Gulyás András Zoltán.

– Ez a kapcsolat lehetett kereskedelmi, más esetben viszont lehetett háborúskodás is, ezekből a maradványokból erre nehezen lehetne következtetni. Mindenesetre még a felszíni kutatások alkalmával római kori érmék is előkerültek, ami szintén a kapcsolat meglétét erősíti.

A feltáró csoport számos hulladékgödröt talált már eddig is, illetve előkerült egy házhely és három sírhely is. Ezek részletes kutatása az elkövetkező hetek feladata lesz. Jelenleg tizenhatan dolgoznak a területen, de rövidesen újabb segítők érkeznek – tudtuk meg.

A régészeknek sietniük kell, bőven rejthet kincseket ez a terület
Fotó: Banka Csaba

A nyár folyamán végig zajlik majd az ásatás, augusztus 20-áig kell befejezni a munkát. Ekkorra a kijelölt háromhektáros hely egészét át kell majd vizsgálniuk a szakembereknek.

A római kori falu nagyságát nehéz megbecsülni, de nem elképzelhetetlen, hogy akár húszhektárnyi területet is magában foglalhatott, és mintegy száz-kétszáz fő is lakhatta. A település képe alapjában más volt, mint manapság.

Nem találunk benne utcákat, csak egymástól különböző távolságra egy-egy házat, amelyek körül egy egész gazdaságot működtettek a hozzá tartozó állatokkal, kis földterületekkel.

Ugyanezen a területen két évvel ezelőtt egy honfoglalás kori sírt is találtak. A Jász Múzeum vezető régésze elmondta: nem lehetetlen, hogy az elkövetkező két hónap folyamán újabb hasonló sírra is bukkannak majd.

Minden korban lakott terület volt

Jászfényszaru környékén számos régészeti lelőhelyet tártak fel korábban is, az elmúlt évben például egy Árpád-kori település nyomaira leltek, alig néhány száz méterre a mostani kutatómunka helyszínétől.

Az ok nagyon egyszerű. A város környékén egyrészt találhatók vizenyősebb területek, amelyek kiválóan alkalmasak az állatok legeltetésére, másrészt a magasabb területek kedveznek a növénytermesztésnek. Márpedig ezeket az adottságokat rendre ki is használták a különböző kultúrák népei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában