SZOLNOK

2018.06.04. 19:51

Forróság a színpadon: több kilót is fogyhatnak a színészek egy előadáson

Nagy teljesítményű lámpák kereszttüze, súlyos, több rétegű jelmezek. Akár negyven-negyvenöt fokos meleg is lehet nyáron a színpadon. A színészek egy előadás alatt több kilogrammot is leizzadhatnak magukról. Hogy hogyan bírják ezt a terhelést, erről kérdeztük a Szigligeti Színház művészeit.

Molnár-Révész Erika

A jelenleg is futó Macbeth című darab tapsrendje. Bár nem látszik, a vastag jelmezek és a lámpák megnehezítik a színészek dolgát.

Fotó: Csabai István

– Nem elég, hogy be vagyunk öltözve nagykabátokba – például most a Macbethnél – még akkor a nagy teljesítményű reflektorok is melegítenek bennünket – meséli Molnár László színművész.

Öltözőjében most is tárva – nyitva állnak az ablakok, itt sincs hűvös, de mivel huzatot lehet csinálni, elviselhető a meleg.

– A színpadon viszont akár negyven-negyvenöt fok is lehet, ami miatt folyamatosan izzadunk. Volt olyan előadás, hogy előtte és utána megmértem magam, egy kiló negyven dekagrammal mutatott kevesebbet a mérleg.

– Úgy, hogy közben folyamatosan ittam a vizet. Van ugyan klíma a nézőtéren, de ennek a hatását a színpadon egyáltalán nem lehet érezni – teszi hozzá.

– A nagy melegre még rátesz egy lapáttal maga a színpadi jelenlét, vagyis a folyamatos koncentráció is – veszi át a szót kollégája, Karczag Ferenc.

– Ezt az ember sokszor nehezen viseli. Főleg én, nekem ugyanis három évvel ezelőtt volt egy szívműtétem – teszi hozzá.

A művész szemléletes példát is mond a színpadon tapasztalható hőségre.

– Békéscsabán játszottam egy darabban. Mielőtt elkezdődött a jelenet, szerepem szerint az volt a feladatom, hogy a rágógumimat rá kellett ragasztanom az előttem álló termoszra. Így is tettem.

– Amikor véget ért a jelenet, egyszerűen ráolvadt a rágógumi a termoszra, valóságosan szétfolyt rajta. Volt olyan előadásom, amely alatt három kilót fogytam – meséli.

Azt is elárulja, hogyan próbálnak védekezni a forróság okozta rosszullét ellen.

– Víz, víz, víz! De hogy mennyit tudunk meginni, azt is a szerep határozza meg. Hiszen van olyan, hogy csak a szünetben jutunk folyadékhoz. Ahogy tehetjük, és kijövünk a jelenetből, azonnal megiszunk egy pohár vizet.

– Az ember az elvesztett három kilogrammot ugyan nem tudja pótolni, de egy-másfél litert azért igen. Laci – mutat Molnár Lászlóra – akkor is issza a vizet, amikor nem kívánja.

– Én sajnos nem. Csak akkor, ha nagyon szomjas vagyok – teszi hozzá bűnbánóan.

A jelenleg is futó Macbeth című darab tapsrendje. Bár nem látszik, a vastag jelmezek és a lámpák megnehezítik a színészek dolgát.
Fotó: Csabai István

Kertész Marcella öltözőjében is folyamatosan jár a ventilátor. A színésznő rendszeresen játszik zenés-táncos darabban, rengeteget mozog a színpadon.

– Muszáj, hogy bírjuk – hangsúlyozza a művésznő.

– Valóban meleg van a színpadon. Régebben azért ez nem volt annyira jellemző. Mostanában hirtelen bejött a harminc fokos meleg, nincs már tavasz, hanem rögtön nyár lesz. Odabent ezt mi is megérezzük – vélekedik.

– Nagyon látványos például, hogy a szoknya dereka idővel hogyan „bővül”, hiszen minden ruhát ránk varrnak. Ami az előadás elején jó volt, az utána már akár lötyöghet is – meséli mosolyogva.

A színészek abban egyetértenek, hogy bár szakad róluk a víz, és gyakran csípi a szemüket az izzadság, maga az előadás nem lehet izzadságszagú. A körülményekkel a közönség nem szembesülhet, a nézői taps pedig kárpótolja őket a nehézségekért.

A folyadékpótlás nélkülözhetetlen

– A fizikai megterhelés, a folyadékhiány, a magas páratartalom és a meleg megterheli az ember szervezetét. Mivel a művészek fokozott pszichés megterhelésnek is ki vannak téve a színpadon – mert mindig a maximumot kell nyújtaniuk – ez még inkább megviseli őket – mondja dr. Boros Zoltán, a Szigligeti Színház üzemorvosa.

A szakember szerint amellett, hogy ezek a körülmények a szívet is megterhelik, egyéb súlyos következménnyel is járhatnak.

– Ingerlékenység, fáradékonyság, alvászavarok, depresszió, a hosszabb ideig fennálló dehidratáció pedig máj-, ízület- és izomkárosodást és koleszterinproblémákat is okozhat.

Hozzátette, a megfelelő folyadékpótlás és étrend elengedhetetlen ezek megelőzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában