TISZADERZS

2018.06.06. 13:55

Végre új esélyt kaphat Tiszaderzsen az egykori Borbély-kúria

Romos, múltjához méltatlan állapotban árválkodik Tiszaderzs központjában az egykori nemesi család kúriája. A rendszerváltozás után még iskola működött benne, ma a lassú enyészeté. Most úgy tűnik, a nemesi lak kaphat egy utolsó lehetőséget.

Ujvári László

A legfontosabb feladat a további károk megelőzése. Hamarosan szakemberek fogják felmérni, mi menthető – mondja Urbán Zsombor.

Fotó: Ujvári László

A lakosság, a képviselő-testület és a korábbi tulajdonosok egyaránt azon fáradoztak, hogy megmentsék. Tervek is készültek az épület újbóli hasznosítására, de forrás hiányában azok csak dokumentumok maradtak.

Tizenéves korában látta először az egykori úri lak impozáns épületét Urbán Zsombor. Akkoriban még napi használatban volt, a rendszerváltozás után, az ezredfordulót követő évekig iskolaként funkcionált.

– Most ahhoz képest siralmas állapotban van. Ez nagyon szomorú, pedig sok lehetőséget rejt az épület – mutatta a mezőgazdász, önkormányzati képviselő.

Végül úgy döntött, megvásárolja a ma már romokban lévő épületet. A képviselő-testület és a lakosság részéről is érezhető volt egyfajta nyomás.

Az idősebbek sokszor kérték, mondogatták, hogy méltatlan állapotba került. Igény mutatkozott arra, hogy próbálják megmenteni a szebb napokat látott kúriát.

– Közel egy évet gondolkodtam rajta, amikor ajánlották, hogy vásároljam meg. Először nemet mondtam, de később meggondoltam magam – árulta el Zsombor.

Most a legfontosabb feladat a további károk megelőzése. Eddig csak kisebb munkákat végeztek el a romos épület körül. Például levágták az elburjánzott növényzetet, hogy meg lehessen közelíteni az ingatlant.

Most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az épület állagának további romlását. A közeljövőben szakemberek fogják felmérni, mi menthető vagy menthetetlen.

Bíznak benne, hogy a falak elég jó állapotban vannak és nem kell azokat újrahúzni. Ha vissza kell bontani, akkor az eredeti állapotokat szeretnék visszaállítani.

Egy átfogó, nagyszabású felújításhoz kizárólag pályázatokra tud hagyatkozni. Lehetőleg magas intenzitású támogatásra lesz szükség, ami a kúria állapotát tekintve nem túlzás.

– Az épület rendbetétele több száz millió forintos tétel – magyarázta Urbán Zsombor. Jelenleg nincs olyan pályázati kiírás, mely lehetővé tenné a megmentését.

Mondhatni, bekötött szemmel, kapaszkodók nélkül vásárolta meg.

A legfontosabb feladat a további károk megelőzése. Hamarosan szakemberek fogják felmérni, mi menthető – mondja Urbán Zsombor.
Fotó: Ujvári László

Részletes, szakmai alapossággal elkészített tervdokumentációt mutatott. Néhány évvel ezelőtt az előző tulajdonos már készíttetett konkrét terveket az épület – elsősorban – turisztikai hasznosítására.

Ebből azonban, forrás hiányában, semmi nem valósult meg. Szerették volna felújítani és bővíteni, a pályázat azonban nem nyert.

Nem sokkal később ismeretlen tettesek megbontották a tetőt, elhordták a mozdítható elemeket, például a gerendázatot.

Ez pedig hatalmas károkat okozott az épületben. Beázott, majd a középső részen beszakadt a tető, a falak elkezdtek vizesedni, a beltér felázott. Napról napra rongálódott az épület.

Kevés a minőségi szálláshely

Szintén turisztikai célú fejlesztésben gondolkodik az új tulajdonos. A régi dokumentáció alapján, de új terveket fognak készíteni.

Alapvető probléma, hogy Tiszaderzsen nagyon kevés a minőségi szálláshely.

Horgászati szempontból a település rendelkezik talán a legjobb adottságokkal a Tisza-tó térségében. Könnyen megközelíthető a Sarudi-medence és a Tisza. Erre alapozva leginkább a turizmusban gondolkodik.

– Még nincs konkrét tervem. Úgy látom, hogy a szálláskí­nálat bővítése jelenleg egy járható út – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában