TISZASÜLY

2018.07.18. 17:24

Digitális felzárkóztatót indítanának, de nincs, aki oktasson

Három laptopot, két tabletet, két okostelefont, valamint projektort, multifunkcionális (szkenner, nyomtató) eszközt és routert, wifit kapott nemrégiben a tiszasülyi faluház, mely közösségi térként is funkcionál. A faluházat működtető Tiszasülyért Egyesület ugyanis sikeresen pályázott a Digitális Jólét Programra. Igen ám, lehet, korai még az örömük...

Kovács Berta

Megkapták már a Digitális Jólét Programban elnyert eszközöket, mutatja Demjén Imre egyesületi elnök és Subicz Szilvia.

Fotó: Mészáros János

– Korábban is volt hasonló szolgáltatása a faluháznak, innen jött az ötlet, hogy pályázzunk – számolt be róla Demjén Imre, az egyesület elnöke.

– Reméljük, ennek is meglesz a közösségépítő hatása. Számítógépeink most is vannak, bár ezek kiselejtezett irodai eszközök, melyek már nemigen felelnek meg a mai igényeknek.

– Ennek ellenére használják őket, főleg olyanok, akik otthon még nem rendelkeznek internet-eléréssel, elég sok ilyen család van a faluban. A kivetítőt jól lehetne használni itt tartott előadásoknál, osztálytalálkozóknál, elszármazottak találkozójánál.

– Ehhez jól jön, ha szakszerű segítséget is tudunk nyújtani. Az időseket is bevonnánk programjainkba. Sőt, azt terveztük, hogy az időseknek számítógépes készségfejlesztő tanfolyamot szervezünk a téli időszakban, olyankor ugyanis jobban ráérnek, nincs munka a kertben.

– Igényfelmérést fogunk készíteni – tette hozzá Subicz Szilvia egyesületi tag, aki szívén viseli a faluház sorsát.

– Régebben is sokan jelezték már, hogy jó lenne egy olyan képzés, ahol megtanulhatnák a számítógépet szakszerűen kezelni, hiszen számos ügyet már interneten keresztül a leggyorsabb intézni. Sokan az unokákkal is számítógépen tartják a kapcsolatot.

– Azért is bátorkodtunk pályázni, hogy ebben is segítségükre lehessünk. De többek között álláskeresőknek is tudnánk segíteni az interneten való keresgélésben. Iskolások pedig többször kapnak olyan házi feladatot, amihez számítógép, internet szükséges, és jöttek már hozzánk segítséget kérni.

– Az új eszközökkel még többeknek nyújthatnánk támogatást. Azért is „digitális jólét” a program neve, hogy a lakosságot felzárkóztassuk a modern kor technológiai igényeinek szintjére. Ehhez pedig egy mentorképzési programon kell majd valakinek részt vennie.

Megkapták már a Digitális Jólét Programban elnyert eszközöket, mutatja Demjén Imre egyesületi elnök és Subicz Szilvia.
Fotó: Mészáros János

Igen ám, de ki? A kulturális közmunkaprogram, melyre építettek volna, június 30-ával véget ért, a faluháznál így nincs most közmunkás.

– Tavaly Tiszasülynek két ilyen státusza volt, csak időközben egyikük állást kapott. Az egyik státusz tehát betöltetlen maradt, így azt az Országos Széchényi Könyvtár visszavonta. És most az a koncepció, hogy a létszámot a kihasználatlanság arányában csökkentik – mutatott rá Demjén Imre.

Csak bizakodhatnak, hogy hamarosan találnak megoldást, és nem kell az eszközöket visszaadniuk.

Ingyen is segítene

Subicz Szilvia, aki korábban az Országos Széchényi Könyvtáron keresztül dolgozott a faluházban, mindenképpen a program megvalósítása mellett kardoskodik.

– Ha már vállaltam ezt a feladatot, elvégzem, akár önkéntes munkában is – jelentette ki.

Az egyesület ugyanis tagjaikból és adományokból tartja fenn magát, arra semmiképp nem lenne pénze, hogy egy alkalmazottat foglalkoztasson. Persze Szilvia önfeláldozó hozzáállása még nem oldja meg véglegesen a problémát.

Önkéntes tevékenységből ugyanis nincs bevétel, ingyen pedig a boltban sem adnak semmit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában