Jászkunság

2018.07.03. 06:58

Nem vicc a munka- és tűzvédelmi előírás, bármikor jöhet ellenőrzés!

Érdemes odafigyelni a munka- és tűzvédelmi előírásokra, mert több százezer forintos bírság is összejöhet egy-egy ellenőrzés után. Évente érdemes elvégezni a szükséges felülvizsgálatokat, mert bármikor érkezhet ellenőrzés.

Munkatársainktól

Elég egy kis figyelmetlenség, és hamar megtörténik a baj munka közben, aminek súlyos következményei lehetnek

Forrás: Shutterstock

Szerkesztőségünkben a napokban tartott ismétlő oktatást és szemlét Pék Tivadar munka- és tűzvédelmi előadó. A munkavédelmi előadó egyrészt az irodákban megtervezi és dokumentálja a biztonságos munkavégzéshez szükséges munka- és üzembiztonsági előírásokat.

Ilyen egyebek közt a védőfelszerelés használata, a megfelelő világítás, a baleset-megelőzés vagy a pihenőidő betartása. A munkavédelem célja a munkavállalók életének, testi épségének és egészségének megvédése a munkával kapcsolatos káros hatásoktól.

A szabályok betartásával csökkenthető egy munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés bekövetkezésének lehetősége is. A munkáltató kötelezettsége még a tűzmegelőzés és a tűzoltás személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása is.

– Egy munkavállalónak a munkába lépés előtt már rendelkeznie kell azokkal az információkkal, ami a munkavégzésénél előforduló baleseti források ismertetése, illetve azok elhárítási módjára hívja fel a figyelmét.

– Nagyon fontos tehát, hogy ha új ember érkezik a céghez, vele is megismertessék a munka- és tűzvédelmi előírásokat. Egyes felmérések szerint a munkáltatók nem is tudnak erről a kötelezettségükről.

– Ennek elmulasztása azonban a munkavállalót alkalmazó céget terheli. A bírság ebben az esetben 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet – mondta Pék Tivadar.

Gyakori probléma még a vállalkozásoknál, hogy a meglévő tűzoltó készülék érvényességi ideje lejárt, vagy például nincsen egészségügyi doboz. Ilyen esetekben 30–30 ezer forint mulasztási bírságot szabhat ki az illetékes hatóság egy-egy ellenőrzés során.

Elég egy kis figyelmetlenség, és hamar megtörténik a baj munka közben, aminek súlyos következményei lehetnek
Fotó: Shutterstock

– A kötelező felülvizsgálatok közé tartozik az érintésvédelmi felülvizsgálat, valamint a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat is, melyek elmulasztása szintén bírságot von maga után – emelte ki a szakember, aki hozzátette: az irodákra jellemző még a csúszás- és botlásveszély, akár hóesés után a vizes lépcső, de akár a felgyűrődött szőnyegpadló is okozhat problémát, így fontos a munkahelyi környezet folyamatos rendbetétele is.

– Külső helyszínen történő munkavégzés során pedig, például ha egy építkezésre látogatunk ki, figyeljünk oda a táblákra, piktogramokra, és használjunk védőfelszerelést. Szintén lényeges, hogy önállóan ne mászkáljunk, ne kószáljunk el, hisz nem ismerjük a helyszínt, így könnyen baleset érhet minket.

– A munkavédelmi felügyelet vagy a katasztrófavédelem szakemberei bármikor megjelenhetnek és ellenőrizhetnek, ezért a munka- és tűzvédelmi szemléket célszerű fél-, de akár negyedévente is elvégeztetni – javasolta a cégek vezetőinek Pék Tivadar.

Tisztálkodás közben is érheti a dolgozót munkabaleset

– A munkabaleset olyan baleset, amely „a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül” – magyarázta meg a fogalmat egy munkajogász.

Az is munkabalesetnek számít, ha a dolgozót a munkájával kapcsolatos utazás közben éri valamilyen baleset, de az is, ha anyagmozgatás, tisztálkodás, illetve a szervezett üzemi étkeztetés során sérül meg.

Akkor is ebbe a kategóriába tartozik a baleset, ha foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor történik. Nem munkahelyi baleset viszont a lakásunk és a munkahely közötti útvonalon történő baleset, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában