CSATASZÖG

2018.07.06. 13:51

Mióta bekamerázták a települést, eltűntek a garázdálkodók

A téli időszakban két térfigyelő kamerát szereltek fel a polgármesteri hivatal épületére. A kamerák továbbította képet a hivatal irodájában követhetik figyelemmel, de természetesen felvétel is készül, mely később visszakereshető. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester szerint a két kamera beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Kovács Berta

A 2018-ban telepített térfigyelő kamerákkal bármikor nyomon követhetik, mi történik a községháza környékén, mutatja Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester

Fotó: Mészáros János

A kis falu bűnügyi fertőzöttsége jóval az országos átlag alatt van, mint azt a múltkori testületi ülésen a rendőrségi beszámoló is megerősítette.

Múlt évben nem is regisztráltak bűncselekményt, az elmúlt öt évben lakásbetörés sem történt. Vajon mi szükség volt akkor a kamerákra – tudakoltuk a polgármestertől.

– Kamaszok, tizennyolc éven aluli nagyfiúk rendszeresen garázdálkodtak itt a játszótéren, a libikókát például eltörték, a hivatal melletti hirdetőtábláról letépkedték a kihelyezett plakátokat, mögöttünk, a piacnál található nyilvános vécé és tároló épületének ajtaját rugdosták, egyiket be is törték, amit lehetett, összefirkáltak.

– Ha jelezték is nekünk, hogy kik voltak, a szülők persze tiltakoztak, hogy biztos nem az ő gyerekük tette – számolt be róla a polgármester.

– A szociális tűzifát is az udvaron szoktuk tárolni, és abból is rendszeresen el-eltünedezett valamennyi, pedig volt, hogy jelöltük is a fát. Nem tudtuk azonban, hogy ezeket az eseteket kin kérjük számon, hiszen nem akkor történtek, amikor volt valaki a közelben. Gondoltuk, a kamera visszatartó erővel fog bírni, és vissza is tudjuk keresni a tetteseket – mondta.

A kamera felszerelésének nagyon gyorsan híre ment a faluban, de tájékoztatták is róla a lakosságot. A polgármester elárulta, volt olyan is, aki hitetlenkedett, de neki megmutatták a felvételeket, ami igen meggyőzőnek bizonyult. Ettől kezdve a játszótéren sem randalíroztak a magukról megfeledkezett serdülők, és idén a tűzifa is hiánytalanul megmaradt.

A monitor egyszerre jeleníti meg a két kamera által közvetített képet, de ha valami figyelemre méltót vesznek észre, ki is nagyíthatják az adott kamera közvetíttette látványt. Külön előny, hogy éjjeli felvételek készítésére is alkalmasak.

Bármikor nyomon követhetik, mi történik a községháza környékén, mutatja Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester
Fotó: Mészáros János

Annál az esetnél is jól jött a felvétel, amikor egy idős férfi, hajnalban hazafelé tartva, a kisbolt előtt összeesett.

– Percről percre vissza tudtuk nézni, hogy járt-e arra valaki rajta kívül, jött-e arra kocsi, mikor érkezett a busz. Mindez segített a rokonoknak megnyugodni, bár az orvos is megállapította, hogy a halálesetben nem történt idegenkezűség – idézte fel Oravecz Zsuzsanna Éva.

További eszközök is lesznek

Rendőrségi ígéret szerint három térfigyelő kamerát fognak telepíteni a falu két végére és a központba is, ami a közterületet fogja figyelni. Ezektől a közbiztonság megőrzése mellett a gyorshajtás visszaszorítását várják. Jelenleg ugyanis sokan nem veszik figyelembe a 40-es sebességkorlátozó táblát a központban, ami azért is kockázatos, mivel a polgármesteri hivatal előtt tesz egy kanyart az úttest, ami csökkenti a beláthatóságot, sokan pedig itt kelnek át a túloldalról, ahol a járda, a buszmegálló is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában