JÁSZKUNSÁG

2018.07.10. 13:55

Néhány hét múlva hiány lehet ezekből a gyógyszerekből

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek forgalmazását függesztették fel a napokban. Úgy tűnik azonban, a patikákban egyelőre nem okoz problémát a gyógyszerek kényszerű cseréje.

Szilvási Zsuzsa

Egyelőre nem okozproblémát a gyógyszer hiánya, de később ez változhat Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Több valsartan tartalmú készítmény forgalmazását függesztette fel az OGYÉI, mivel bejelentés érkezett, hogy a gyártásukhoz felhasznált hatóanyag feltételezhetően minőségi hibás volt.

Amíg kiderül, hogy tényleg így van-e, a kifogásolt minőségű szerek lekerültek a patikák polcairól. Vészhelyzet azonban nincs, számos helyettesítő készítmény is fellelhető a gyógyszertárakban.

– A kifogásolt orvosságokat leszedtük az üzlet polcairól. A vásárlók számára egyelőre még nem okoz problémát a szüneteltetett forgalmazású készítmények hiánya. Természetesen tudunk számukra megfelelő helyettesítőt ajánlani – mondta el Nyitrai Kálmánné, az egyik szolnoki gyógyszertár vezetője.

– A betegek hozzáállása változó, de többen érkeznek listával, arról érdeklődve, hogy az általuk szedett készítmények között van-e tiltólistás. Általában elfogadják az új ajánlott gyógyszert, illetve sokan kérdezik a kezelőorvosukat. Nyilván sokan ahhoz ragaszkodnának, ami már korábban bevált nekik.

Amint a gyógyszerész hozzátette, egyelőre ugyan nincs gond, félő azonban, hogy néhány hét múlva mégis hiány lesz vérnyomáscsökkentőkből. Mivel uniós szintű a felfüggesztés és meglehetősen gyakori készítményeket érint, pótlásuk hosszú távon komoly terhet ró a gyártókra.

– A hírekben hallottam, hogy több vérnyomáscsökkentő forgalmazását is felfüggesztették. Meglepődve tapasztaltam, hogy az általam szedett is köztük van – tudtuk meg a szolnoki Varga Krisztinától, aki már hosszú évek óta szedi ezt a készítményt.

Egyelőre nem okoz problémát a gyógyszer hiánya, de később ez változhat
Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

 

– Úgy döntöttem, a még hátralévő néhány szemet beveszem, de a héten mindenképpen elmegyek a háziorvosomhoz és megkérdezem a továbbiakról.

A szakemberek szerint is jól teszi. A szakmai kollégium kardiológiai tagozata ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett vérnyomáscsökkentők szedését a betegek ne hagyják abba azonnal. Az ugyanis nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése. Nyilván, a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.

Néhány már rég nem kapható

Az OGYÉI honlapján található, adott esetben nem vásárolható gyógyszerek listáinak mindegyike mellett szerepel a hiány, illetve szüneteltetett forgalmazás miatti ok. Van olyan orvosság is, amely már legalább öt éve nem található a boltok polcain. Az intézet a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező cég kötelező bejelentése alapján, vagy például betegektől, nagykereskedőktől értesül a gyógyszerhiányról. A bejelentéseket azonnal kivizsgálják és megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában