Jászkunság

2018.07.21. 11:20

Oktatóhiány miatt rövid ez a nyár is a jogsihoz

Nyáron többen szeretnének jogosítványt szerezni, melynek egyik oka az iskolai szünidő. Sok diák ugyanis ilyenkor vág bele a jogsiszerzésbe, mégpedig azzal a tervvel, hogy nyár végére már meg is szerzi azt. Ez azonban az oktatók elmondása alapján nem biztos, hogy teljesül.

Czakó Nóra

Vadas Attila szakoktató épp a parkolást gyakoroltatja az egyik szolnoki középiskola diákjával, Fekete Bálinttal

Fotó: Mészáros János

Gyakorlatilag kitehetnék a telt ház táblát az autósoktatók a megyében. Beszámolójuk szerint nyáron hagyományosan többszörös a túljelentkezés a szabad helyekre. A diákok ilyenkor rohamozzák meg őket.

Előfordul azonban, hogy hónapokat kell várniuk a tanulóknak a sikeres KRESZ-vizsga után, mire autóba ülhetnek, így nem tudják nyár végére megszerezni a jogosítványt.

Barabás László, a szolnoki Favorit Autósiskola ügyvezetője szerint ennek főként az az oka, hogy sok a tanuló, oktató viszont kevés van.

– Mivel tíz esztendeig szünetelt az oktatóképzés, nincs utánpótlás, ráadásul nagyon sokan el is hagyják ezt a pályát, vagy kiöregednek. Az idősebb oktatók közül pedig sokan a ránk háruló, egyre több adminisztrációs feladat miatt döntenek úgy, hogy ezt nem csinálják tovább, és ezért mennek el – fejtette ki álláspontját Barabás László.

Sályi Sándor, a szolnoki Sályi-Suli Autósiskola vezetője úgy gondolja, a megnövekedett tanulólétszám egyik oka az online KRESZ-tanfolyam bevezetése. Sokaknak ugyanis olyan a munkaideje, hogy nem tud mellette beülni az órákra. Így nagy segítség, hogy a tananyagot otthon, a szabadidejében is elsajátíthatja.

– Azt tapasztalom, hogy hiába nőttek az óradíjak, nem csökkent az igény a jogosítvány megszerzése iránt. Sőt, van egy réteg, akik könnyebben ki tudják fizetni a tandíjat, mint korábban, és talán a szülők is többet áldoznak rá.

– Emellett a legtöbb állás betöltéséhez már elvárás a jogosítvány, és az sem ritka, hogy egy családban már két autó is van. Ez mind-mind megnövelte a tanfolyamra jelentkezők létszámát, miközben oktatóból kevesebb van – sorolta az okokat a szakember.

Bana Béla, a szolnoki Index Autósiskola oktatója is megerősítette, hogy a tanulók döntő részének nem sikerül két és fél hónap alatt a vezetői engedélyt megszerezni. Hiába kezdik el a nyári szünet elején, az oktatás belenyúlik a szeptemberi, októberi hónapba.

– Ennek egyik oka, hogy nincs mindennap KRESZ-oktatás, és ez rendben is van így, hiszen az intenzív tanfolyamokon nincs idő megérteni és elsajátítani az ismereteket. A meg nem tanult közlekedési szabályokat pedig könnyebb elfelejteni.

– A másik oka, hogy nagyon nehéz az elméleti vizsga, ezért sokan megbuknak, és mivel a tanuló is sok, előfordul, hogy egy-két hetet is várni kell, mire valaki újra vizsgázhat. Ráadásul gyakorlati oktatóból is kevés van – tette hozzá.

Vadas Attila szakoktató épp a parkolást gyakoroltatja az egyik szolnoki középiskola diákjával, Fekete Bálinttal
Fotó: Mészáros János

– Nálunk két hét az elméleti oktatás, a vizsgára pedig körülbelül másfél hetet kell várni, nyáron többet. A vezetés pedig átlagosan három hónap – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

– Tehát, aki nyár végére jogsit szeretne, annak érdemes már március közepén elkezdeni az elméletet. Mivel a rutinfeladatokat kihozták a forgalomba, tovább tart a diákoknak megszerezni a jogosítványt, ha pedig a tanuló hosszabb időre elmegy nyaralni, még tovább tart.

– Ráadásul csak tízszer ötven percet dolgozhatunk egy nap, és ezt az interneten jelentenünk is kell. Ha valaki többet dolgozik és kiderül, harminc napra eltilthatják. Nem javít a helyzeten az sem, hogy több mint dupla ennyi oktatóra lenne szükség, de nem állnak sorban a jelöltek, a képzés magas költségei miatt.

– Ugyanis, ha valaki tanítani szeretne, először el kell végeznie egy kettő féléves egyetemi képzést, mely közel egymillió forintba kerül, és ezután még egy jó autót is vennie kell…

Könnyebb télen vizsgázni

Sokan úgy gondolják, hogy nyáron az időjárási körülmények miatt egyszerűbb megtanulni vezetni, pedig sokkal könnyebb télen vizsgázni.

– Nyáron rengeteg ember van az utcán, sokkal több autós, gyalogos és biciklis, így a potenciális veszélyhelyzet is több. Ki is mutatható, hogy a vizsgák eredményessége sokkal jobb télen, mint nyáron.

– Ennek talán az is az oka, hogy nincs akkora nyomás az oktatókon, mert nyáron telefonál a szülő, hogy majd mennének nyaralni, de azért szeptemberre, amikor kezdődik az egyetem, legyen már meg a jogosítvány – mondta Vadas Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában