SZOLNOK

2018.08.19. 20:00

A megye szakmai díjait is átadták az ünnepi megemlékezésen

Hazánk történetének ezeréves emlékezete, az államalapítás hazánk egyik legnagyobb ünnepe. Szent István király tanításai napjainkban is időszerűek, irányt mutatnak számunkra.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat hagyományosan augusztus 20-hoz kapcsolódva rendezi meg ünnepi ülését, melyen a megye kitüntető címeit és szakmai díjait adják át.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az ünnepség a jász és nagykun kapitányok bevonulásával kezdődött Müller József Jászkun indulójára, a Szolnoki Légierő Zenekar közreműködésében.

Ezt követően a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola táncosai adtak színvonalas műsort. A rendezvényen Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Mi, magyarok úgy érkeztünk a Kárpát-medencébe, hogy egyetlen rokon népet sem találtunk itt, aki a mi nyelvünket, szokásainkat, következésképpen lelkünket ismerje, és ennél fogva bizony saját magunkon kívül senkire sem számíthattunk.

– Szent István történelmi érdeme nem csak az volt, hogy megalapította a magyar királyságot, és ezzel Európához csatolt minket. Az ő igazi nagysága abban rejlik, hogy szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori világban – emelte ki beszédében az elnök, aki hozzátette: István uralkodása óta eltelt több mint ezer esztendő, de tanítása, gondolkodása, eszméi máig követendőek és napjaink történései igazolják örökérvényűségét és igazát.

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy a Szent István által mutatott példát kövessük, és ezt az utat a következő évezredben is bejárjuk leszármazottaink által.

– Arra kérem Önöket, hogy dolgozzunk együtt továbbra is legjobb tudásunk szerint hazánk és megyénk javára úgy, hogy közben erősítsük hagyományainkat és határon belüli és túli magyarságunk értékeit – zárta ünnepi beszédét Piroska Miklós.

Amint az ünnepségen elhangzott, Rentzné Dr. Bezdán Edit megyei címzetes főjegyző a „Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata” kitüntetést vette át a rendezvénnyel egy időben Budapesten.

A megyei közgyűlés legmagasabb elismerését, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjat idén dr. Kovács Ottó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet részlegvezető főorvosa, dr. Rédei István, a jászberényi székhelyű CO-OP Star Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kondor Balázs, a MÁV Zrt. Szolnoki Forgalmi Csomópontjának vezetője, a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület és Patkós Lajos, mezőtúri mezőgazdász, a Túri Polgárok és Gazdák Köre vezetője vehette át.

– Nagyon megtisztelő számomra ez a díj – emelte ki dr. Rédei István, a CO-OP Star Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Cégünk tevékenysége a megye nagy területére kiterjed, ez is hozzájárulhatott az elismeréshez, mint ahogy az is, hogy fontosnak tartom a lokálpatriotizmust, mind jászberényi, mind megyei szinten.

– A Jászság és az egész megye értékeinek ápolása, a megyében lévő üzleti partnerek kapcsolatának elősegítése ugyancsak fontos számomra.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi díjban részesült a karcagi Betánia Gyógyszertár és Egészségház, dr. Zentay Márton, martfűi nyugalmazott háziorvos és Rózsáné Rigó Éva, megyei vezető védőnő, szűrési koordinátor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Járványügyi Osztályának munkatársa.

A közgyűlés által alapított Jász-Nagykun-Szolnok megye Európa díját a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézmény nevelőtestületének ítélték oda.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági díjat vehetett át a szabászkések tervezésével és gyártásával, valamint cipőipari kiegészítő szerszámok készítésével foglalkozó, martfűi székhelyű Deszán Kft., Lázárné Nagy Mária, a 3A Takarékszövetkezet Tiszafüred és vidéke régió ügyvezetője és Szikra István, a jászberényi Scintilla Kft tulajdonos ügyvezetője.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közművelődési díjban részesült a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft., a karcagi Pántlika Néptánccsoport és Szikszainé Gál Ildikó, népművelő, a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola Jászladányi Tagintézményének pedagógusa.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti díjat kapott Gonda István, a Népművészet Mestere cím birtokosa, mezőtúri keramikus, népi iparművész, Papi Lajos, kisújszállási nyugalmazott fotóművész és a több mint fél évszázada működő Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai díjat vehetett át Holló Lászlóné, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézményének nyugalmazott tanítónője, informatika tanár, a Jászladányi Óvoda közössége, Máté György, a jászberényi Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karának nyugalmazott docense, szobrászművész, Molnár Zsuzsanna, óvodapedagógus, a kunszentmártoni óvoda szakmai vezetője, igazgató-helyettese, Sághy Judit, a Tomajmonostorai Általános Iskola biológia-testnevelés szakos tanára, Seres Attiláné, a mezőtúri Kossuth Lajos Általános Iskola nyugalmazott ének-zene – történelem tanár, kórusvezető és Soós Gézáné, a karcagi Kováts Mihály Általános Iskola nyugalmazott történelem-testnevelés szakos pedagógusa.

– Óriási meglepetés számomra ez a kitüntetés – mondta el Sághy Judit, a Tomajmonostorai Általános Iskola tanára. – Immár húsz esztendeje tanítok első és egyetlen munkahelyemen, s igazán jóleső érzés, hogy elismerik a tevékenységemet. Úgy gondolom, az egész iskolánk, tantestületünk munkájának dicsérete ez a díj.

A közgyűlés által alapított Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati és Közigazgatási díjat dr. Hoffmann Zsolt, Kunszentmárton város jegyzője, Kapcsándiné Dr. Abonyi Katalin, Karcag Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának nyugalmazott jogtanácsosa és Vinczéné Gál Éva, a Jászladányi Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa vehette át.

– Igazán megtisztelő ez az elismerés, de egyben óriási felelősség is – hangsúlyozta dr. Hoffmann Zsolt, Kunszentmárton jegyzője. – Bár a díjat én vettem át, az én munkám igazi csapatjáték, s nagy szerencsének tartom, hogy olyan munkatársak állnak mögöttem, akikre bármikor számíthatok. Őket is illeti ez a kitüntetés.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális díjban részesült Bodnárné Pomaházi Edit, az Abádszalóki Közös Önkormányzati Hivatal Tomajmonostorai Kirendeltségének szociális ügyintézője, Herczeg Józsefné Gácsi Zsuzsanna, a kunszentmártoni Családsegítő és Szociális Alapellátási Központ és Bölcsőde vezetője és Joó-Kovács Balázsné, Jászboldogháza Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának szociális ügyintézője.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Testnevelési és Sport díjat kapott Asztalos István, szolnoki világbajnok ejtőernyős, a nemzeti és katona válogatott meghatározó célbaugró ejtőernyőse, Tömöry István, a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott testnevelő tanára és Vincze Béla, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biológia-testnevelés szakos tanára, edző, a helyi diáksport élet kiemelt szervezője.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos díjat ebben az esztendőben dr. Bagi Gábor, a történettudományok kandidátusa, a szolnoki Damjanich János Múzeum történész-muzeológusa vehette át.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendészeti és Közbiztonsági díjat kapott Farkas Miklós Pál, a Karcag Városi Önkormányzat Városgondnokságának rendészeti feladatokat ellátó

mezőőre és a Jászladányi Polgárőr Egyesület.

Az Év Polgármestere Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018-ban Szabó András, Kunhegyes város polgármestere lett.

A Megyei Közgyűlés a megye turisztikai vonzerejét növelő kiemelkedő tevékenység elismerésére „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Értéke” címet adományozott a Mezőtúri ArTúr Fesztivál és az Abádszalóki Tiszator – Böllérfesztivál részére.

„Települési Környezetért” címet kapott Tiszafüred Város Önkormányzata a Madárbarát Tiszaörvényt! és Kisújszállás Város Önkormányzata „A kisújszállási Vigadó, mint épített örökség” címen benyújtott pályázatára.

A Megyei Közgyűlés a kiemelkedő ifjúságpolitikai tevékenység elismerésére „Ifjúságbarát Önkormányzat” címet adományozott Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat és Jászberény Város Önkormányzat részére. A kiemelkedő idősügyi tevékenység elismerésére „Idősbarát Önkormányzat” címet kapott Jászapáti Város Önkormányzata és Tomajmonostora Község Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában