SZÜKSÉG

2018.08.05. 15:30

A nagy nyilvános WC-kérdés: hamarosan jön a második Szolnokon

Egy már üzemel, a következő hamarosan üzemelni fog, a továbbiak üzembe helyezését az igények is kikövetelhetik. Az eddigi egyetlen szolnoki nyilvános illemhely szükségszerűségét jártuk körbe.

Mészáros Géza

A belvárosi illemhely létjogosultsága indokolt volt. Hamarosan több nyilvános szociális helyiség épülhet a megyeszékhely több városrészében

Fotó: Csabai István

Mint azt megírtuk, hamarosan megújul a Verseghy Ferenc Gimnázium előtt lévő Tisza park. Az új közösségi tér jövő év tavaszáig minden részében és elemében megszépül, még a Tisza Szálló szomszédságában régóta hasznavehetetlenül álló gáztároló körkörös építményének is új feladatot szánnak – az előzetes tervek szerint kávézó- és fagyizóteraszként kaphat működési engedélyt.

Mindemellett a város második nyilvános illemhelyét is megépítik a Tisza-parti Tisza parkba. Ennek apropóján érdeklődtünk a Baross út és Boldog Sándor István út sarkán működő, a város ez idáig egyetlen közvécéjének üzembentartójánál, vajon milyen gyakorisággal veszik igénybe az arra rászorulók a kültéri szociális helyiséget.

Érdeklődésünkre Lits László, az NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója beszélt a helyzetről. Elsőként azt kérdeztük tőle, van-e olyan jogszabály, miszerint meghatározzák, hogy egy adott lakosságlétszám felett a településnek kell-e építtetni nyilvános illemhelyet.

– Tudtommal nincs. Ez egyrészt nem kötelező városüzemeltetési feladat, másrészt üzleti, illetve humánszociális szolgáltatás. A szükség ezúttal törvényt nem bontott. Az önkormányzat viszont helyi rendeletet alkotott és alkot, hogy hol létesítsen nyilvános vécét, és meghatározza annak üzemeltetési szabályait is.

Évekkel korábban egyesek aláírásgyűjtést is szerveztek Szolnokon a főtéri nyilvános illemhely „intézményének” visszaállításáért.

– A Baross út–Szapáry út kereszteződésében korábban aluljáró volt, amelyben vécé működött, személyzettel. Ezt a szolnokiak megszokták, s azt a szolgáltatást igényelték vissza.

– Cégünk a város felkérésére visszaállította a szolgáltatást, csak jelentősebben kulturáltabb körülményeket biztosítva. A mi tapasztalataink szerint a lakosok használják a helyiséget. Észleltünk ugyanis már sorban állást is az építmény előtt– mondta Lits László.

A belvárosi illemhely létjogosultsága indokolt volt. Hamarosan több nyilvános szociális helyiség épülhet a megyeszékhely több városrészében
Fotó: Csabai István

Jó hír, hogy a többség épp arra és úgy veszi igénybe, amire megépült és üzembe állt.

– Volt azonban rá példa, hogy egyetlen százötven forintos pénzbedobás után, lábkitámasztással többen is igénybe vették a vécét. Mások a lefolyóba tömködték bele az összes tekercs papírt, hogy a helyiséget elárassza a víz… – tette hozzá.

A Tisza parkban hasonló nyilvános vécé épül, mint a belvárosi.

– Hasonló lesz, csak ez a hasznosuló gáztározó építményébe lesz beépítve. A város egyébként tudtommal több nyilvános illemhely megépítését is tervezi több városrészben. Ilyen lehet a volt tüdőkórház helyén épülő Tallinn parkban, de erről önkormányzati döntés még nem született…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában