Jászkunság

2018.08.23. 11:27

Az emelkedő csok menti meg megyénk kis falvait?

Nem egy kis megyei falu küzd azzal a problémával, hogy a lakosság elöregszik, a fiatalok pedig végül máshol telepednek le. Még akkor is, ha eredetileg szülőfalujukban képzelték el a jövőjüket.

Kovács Berta

A csok újabb változtatásával talán egyre több ház építésébe foghatnak a családok a legkisebb falvakban is

Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor számos ház marad üresen, és lesz végül az enyészeté, miután lakói kihalnak, eladni pedig nem sikerül. Vajon segítene e a problémán, ha könnyebben lehetne e házak vásárlására vagy újak építésére támogatást szerezni?

A kormánynak az a szándéka, hogy jelentősen megemeli a csok támogatási összegét az ötezer fő alatti településeken. Milyen változást remélnek ettől a megyei falvakban?

Sok falusi ember – hacsak nem a városon dolgozik pénzesebb munkakörben – nehezebben tud megtakarításra szert tenni. Ez a gondja a jelenleg Szolnokon lakó, jászsági településről származó Edinának és párjának, Zsoltnak.

– Szeretnénk önálló lakásba­ költözni, de ehhez kevés a pénzünk – panaszolta a fiatalasszony. – Szüleink nem gazdagok, nem tudnak minket támogatni. Most a megyeközpontban keresünk állást, itt bizonyára többet tudunk ­keresni.

– Jelenleg egy külföldön dolgozó rokonunk lakásában lakunk, de ha hazajön, ki kell költöznünk. Egyelőre esélytelen, hogy a városban vegyünk lakást, az nagyon sokba kerül, így valamelyik közeli faluban gondolkodunk.

– De azt mondják, oda meg nem nagyon adnak hitelt a bankok, épp azért, mert a házak értéke alacsony. Még nincs gyerekünk, de mielőbb szeretnénk, így megnézzük, jövőre pontosan milyen feltételekkel lehet családi otthonteremtési kedvezményhez, azaz csokhoz jutni…

Csataszögön – mint korábban is említette Oravecz ­Zsuzsanna Éva polgármester – lenne eladó üres telek, akár már három-négyszázezer forintért is lehet nagy portát venni.

Sokan szeretnének is oda költözni, de épp az a gond, hogy a csokból nem tudnak építkezni, a bankok nem engedélyezik. Talán, ha emelkedik a támogatás, akár új ház építéséről, akár egy régi megvásárlásáról van szó, változik a helyzet.

A csok újabb változtatásával talán egyre több ház építésébe foghatnak a családok a legkisebb falvakban is
Fotó: Shutterstock

– Biztos, hogy itt is többen keresnének házakat, ha emelkedne a csok – vélte Vezseny polgármestere, Szabó Ferenc. – Szerintem azonban nem az összeggel van most sem a probléma, hanem azzal, hogy túl szigorúak a feltételek.

– A kedvezmény mellett is túl sok önerőt igényel még egy házvásárlás, a csokkal is a pénzesebb „szegények” járnak jól. Az egyébként nekünk is jó lenne, ha többen költöznének a faluba, szeretjük az idegeneket, főleg, ha pénzt is hoznak a településre.

– Persze olyanok is jönnének, akik nem mindig szeretnek dolgozni… Utóbbi időben érdeklődtek is többen az itteni házak iránt, annyi előnye pedig biztos lesz az emelésnek, hogy így az ingatlanárak is emelkedni fognak valamennyit Vezsenyen.

Tiszasülyön azonban nem igazán keresik a családok az ingatlanokat.

– Sokszor olyanok települnek be, akikkel aztán a törvénynek is problémája van – árulta el Pollák Tibor polgármester. – A csok nálunk nem hiszem, hogy sokakat érintene.

– Az a gond, hogy a falu mesze esik a várostól, az utak meg a környéken nagyon rosszak, dolgozni pedig el kell járni a Jászságba vagy Szolnokra, így ez a település a fiataloknak nem vonzó…

– A csok összegének növelése jó gondolat, pozitív változást hozhat – mondja Jánosi József, Zagyvarékas polgármestere –, de azt úgyis a gyakorlat dönti el, hogyan tudnak majd ebből az érintettek profitálni.

– Jellemzően a kistelepülések alacsony ingatlanárai azokat a vásárlókat vonzzák, akik nem tudnak vagy akarnak belevágni új ház építésébe. A régi falusi ingatlanokat pedig jellemzően kispénzű gyermekes családok keresik. Az semmiképp nem volna hátrány, ha az üresen álló házak gazdára találnának…

Városból kevesen költöznek ki

– Az biztos, hogy ez a döntés megélénkíti a lakáspiacot a kistelepüléseken, mert ott jellemzően nagyon rossz a fizetőképesség, nincs sok pénze az embereknek, ezen jelenleg a csok is keveset segít – mutat rá Ecsédi Edit ingatlanértékesítő.

– Ha megemelik a csokot, akkor talán már hozzájuthatnak az emberek egy olyan összeghez, amivel el tudnak indulni. Tapasztalataink szerint az a ritkább, hogy a városból akarnak kiköltözni az emberek falura, inkább az ott élők vagy a környező kistelepüléseken lakók keresnek ilyen helyeken házakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában