2200 FORINTBA KERÜL

2018.08.08. 19:47

Az összes megyei horgásznak kötelező lesz a plasztikkártya

Jövőre megszűnik a jelenleg használatos papíralapú horgászigazolvány, felváltja ugyanis a horgászkártya. A plasztiklap már idén szeptembertől igényelhető, öt évre szól, és 2200 forintba kerül. Rajta lesz minden szükséges adat, így a tervek szerint a horgászokról egy jóval naprakészebb, pontosabb nyilvántartást kaphatunk.

Kovács Berta

Minden horgászt érint majd a változás. Illusztrációfotó.

Fotó: Mészáros János

Hazánkban a horgászat az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység, a regisztrált tagok száma mára meghaladja a 440 ezer főt.

Megyénkben is több mint 23 ezren hódolnak e szenvedélynek, de a horgászengedélyt váltók száma év közben is folyamatosan nő. Sokakat érint tehát az újfajta nyilvántartás bevezetése.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) választmányának egyhangú döntése alapján a horgászregisztráció teljesítésével egyidejűleg, már szeptember 1-jétől elérhető lesz a magyar horgászkártya, amely 2019. január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi, papíralapú horgászigazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt – adott tájékoztatást nemrégiben a Mohosz.

A legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelelő elektronikus nyilvántartás a horgászok általános személyi és szervezeti azonosítását teszi lehetővé, egyben megteremti az állami horgászjegyek kiadásának alapját, és a naprakész egyesületi tagnyilvántartást is.

– Mi, vezetők úgy véljük, összességében jól járunk a kártya bevezetésével, mert a jelenlegi nyilvántartásban ugyanis sok a duplikáció. Találkoztunk már olyannal, hogy a nyilvántartás szerint két-három engedélyt is kiadtak ugyanannak a személynek, elírásból adódóan – fejtette ki Németh János, a jászkiséri Kis-Ér Sporthorgász Egyesület titkára.

– A horgászok azonban nem nagyon örülnek ennek, részint a regisztrációs díj miatt, bár ez a kártya öt évre szól, részint sokan tartanak a digitalizációtól, ahogy annak idején az új személyi igazolvány bevezetésétől is.

– A horgászok egyébként tudják, hogy jövő évtől jön az új kártya, tájékozottak ilyen téren, hiszen már tavaly ősz óta hangoztatják a várható bevezetését, és mi, vezetők is igyekeztünk minél több hiteles információt megosztani, még a Facebookon is. Tudják, hogy jövőre csak az válthat területi engedélyt, aki rendelkezik ilyen plasztikkártyával.

– De már most arra motiváljuk őket, hogy mielőbb regisztráljanak, számítunk is rá, hogy szeptembertől már keresni fognak minket ezzel kapcsolatban. Így elkerülhető a január eleji dömping, ami lassítja az ügyintézést.

Minden horgászt érint majd a változás. Illusztrációfotó.
Fotó: Mészáros János

Németh Jánostól azt is megtudtuk, hogy nemrégiben Tiszafüreden volt egy horgászkártya kiadásával kapcsolatos oktatás is.

Elmondta, a regisztráció a név, a születési év, a lakcím, valamint az adókártya alapján történik. Ez alapján kinyomtatják a bizonylatot két példányban, egyik a horgászé lesz. Ezen már szerepel a horgászkártya száma is, így ezzel az irattal már válthat engedélyt.

Mihelyt beérkezik a regisztrációs díj, elindul a kártya legyártása, és postán kapja meg a horgász.

A kártya online igénylése egyszerűen elvégezhető bármely elektronikus eszközről. De személyesen is igényelhető valamennyi, az állami horgászjegy értékesítésében részt vevő és a regisztráció támogatását vállaló horgászszervezetnél, valamint azok értékesítési pontjain is.

Mi szükséges a kiváltásához?

A magyar horgászkártya szeptember 1-jétől igényelhető az erre a célra kialakítandó, többnyelvű online regisztrációs felületen, amely a Mohosz honlapján érhető el. A regisztrálóknak mind az online, mind az offline regisztrációnál a pontos személyi és lakcímadatokon túl az adatkitöltés ellenőrzéséhez, az informatikai úton történő személyazonosításhoz fizikailag is szükségük lesz az adókártyájukra.

A horgászkártya díjának befizetésére a regisztrálóknak két lehetőséget is biztosít a Mohosz. Az online felületen jelentkezők internetes kártyás fizetéssel azonnal tudják teljesíteni a díjfizetést. A személyes regisztrációt választók számára a kijelölt pontokon lesznek elérhetőek azok az előre legyártott, befizetőazonosítóval ellátott postai csekkek, melyeken kiegyenlíthető a regisztrációs díj.

Adatváltozáskor, névcsere esetén a Mohosz az érvényességi időn belül a cserét térítésmentesen biztosítja, egyéb, a kártyán feltüntetett adat nem változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában