KISÚJSZÁLLÁS

2018.08.24. 19:44

Elszaporodtak a vadak a kisúji sírkertekben

Az elmúlt időben megnövekedtek a vadak által okozott károk a kisújszállási sírkertekben. A megoldás a temetők körbekerítése lenne, erre sem a tulajdonosnak, sem az üzemeltetőnek nincs anyagi forrás, így más módon próbálják távol tartani a vadakat a temetőktől. A részletekről az érintett szakembereket kérdeztük.

Daróczi Erzsébetd

Erneszt Attila róka befogására alkalmas hattyúnyakcsapdát helyez ki a Nyugati temetőben

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Valóban több bejelentés érkezett hozzánk, mint a temetők tulajdonosához, a Kisújszállási Református Egyházközséghez, valamint az azokat üzemeltető Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez, hogy megnövekedtek a vadak által okozott károk a sírkertekben – válaszolta érdeklődésünkre Szilágyi Gábor lelkész-elnök.

– Nincs anyagi forrásunk arra, hogy a temetőket bekerítsük, a helyi vadásztársasággal felvettük a kapcsolatot. Mivel lakott területen találhatók a temetők, tilos a vadakat fegyverrel riasztani. A vadászok csapdák segítségével fogják be a rókákat.

– Ezúton is kérjük a temetőlátogatókat, hogy a csapdákhoz és a riasztószeres textíliákhoz ne nyúljanak, ha rendellenességet tapasztalnak, keressék a temetőfelügyelőt, a mezőőröket, a vadászokat, de bejelentést tehetnek az egyházi hivatalban, vagy a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén is – hangsúlyozta Szilágyi Gábor.

– Valójában a temetőtulajdonosnak és a földtulajdonosoknak közösen együttműködve kellene a vadriasztást megoldani, ez történhet villanypásztorral, csapdákkal, kerítéssel. Amíg ez nem valósul meg, nehezen lehet a vadat távol tartani, hiszen szűkül az élettere, egyre közelebb jön a városhoz – mondja Sándor Ferenc, a Petőfi Vadásztársaság elnöke.

– Amikor a református egyház vezetői megkerestek bennünket a temetői problémával, kérésükre, a hivatásos vadászaink csapdákat helyeztek el a temetők területén a rókák, nyulak ellen.

– Az őzek távol tartására speciális illatriasztót helyeztünk ki az ő költségükre. Meg kell jegyeznem, ezek az állatfajok az emberekre nem veszélyesek, nyilván nem kell megfogni, simogatni az őzet, ne vigyük haza az árva őzgidát.

Erneszt Attila róka befogására alkalmas hattyúnyakcsapdát helyez ki a Nyugati temetőben
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A dúvadriasztásra és -elfogásra vannak csapdáink, de ezek kezelése szakértelmet kíván. Nagyon fontos, hogy milyen a vegetáció a közelben.

– Szó nincs arról, hogy a vad a virágért jön a temetőbe. Egy vadnak a temető inkább búvóhely, vannak gondozatlan, elhagyatott részek, ahol elbújhat.

– Nagyon fontos, hogy a temetőben senki ne kezdje el kergetni az őzet, a rókát, ne bántsa a kirakott csapdákat, ezek szakszerű hozzáértést igényelnek. Kérjük mi is a lakosságot, jelezzék felénk, ha vadat látnak, a vadőrök azonnal kimennek érte, és megteszik a szükséges intézkedéseket – sorolja az elnök.

Egy év alatt több mint százötven rókát hoztak terítékre

A vadásztársaság székhelyén Erneszt Attila épp egy hattyúnyakcsapdát rak össze, mely az este újabb rókát fogott. Vele megyünk ki a Nyugati temetőbe.

– A csapdák jó részét már beszedtük, mert vége a párzási időszaknak. Itt tapasztaltunk rókákat. Körbejártam a temetőt, és ráakadtam a család tartózkodási helyére a temető közepén.

– Ott egy hattyúnyak- és egy élve fogó ládacsapdát raktam ki, s a közeli Tüzéphez is tettem csapdát. Hat órán belül rókát fogott a temetőben a csapda, aztán négy hét alatt még nyolcat.

– A vadásztársakkal és a csapdákkal egy év alatt több mint 150 rókát hoztunk terítékre a 10,5 ezer hektáros területen – mondja Erneszt Attila. – Az őzeket textíliára fújt speciális vadriasztó szerrel tartjuk távol a temetőktől. Május óta használjuk, azóta nem kaptunk jelzést, hogy őzek járnának a temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában