GALÉRIÁVAL

2018.08.31. 11:30

Hatan kaptak díjat a Szolnokért végzett munkájukért

Dr. Béres József lett idén a város díszpolgára, aki az elismerést a Szolnok Napja alkalmából rendezett csütörtök esti ünnepségen vette át Szalay Ferenc polgármestertől. A rendezvényen számos más díjat is átadtak.

Szilvási Zsuzsa–Joó Zsuzsa

A Szolnok Díszpolgára címet dr. Béres József (balra) vehette át Szalay Ferenc polgármestertől

Fotó: Mészáros János

A városnapi programsorozat egyik kiemelkedő eseménye a csütörtök esti ünnepség volt a szolnoki Aba-Novák Agórában. Szalay Ferenc ünnepi beszédében az elmúlt egy év legfontosabb, Szolnokot érintő eseményeiről beszélt.

Felidézte a Kertész Róbert régész által vezetett csapat szenzációs leletét, a középkori Szolnok megtalálását. Elhangzott, szeretnék a szolnoki várat újjáépíteni, hiszen fontos, hogy mindenki tudja és lássa, honnan jöttünk, milyen a múltunk. A polgármester üdvözölte, hogy végre elkezdődött a 4-es főút gyorsforgalmi úttá építése, ezzel kapcsolatban egy új ipari park építéséről is beszélt a megyeszékhelyen.

Kiemelte a városban működő egyetemi kar erősítését, főleg műszaki területen. Ehhez Szolnok első díszpolgára, dr. Anisits Ferenc segítségét kérte. A korszerű dízelmotorok atyja (több más korábbi díjazottal együtt) személyesen is részt vett a csütörtöki ünnepségen.

A településvezető örömmel számolt be arról, hogy idén rendkívül népszerű volt a városban a nyári diákmunka: két napja 171 tanulónak köszönhette meg a vakáció idején végzett munkáját. Szalay Ferenc úgy véli, a diákok büszkék voltak arra, hogy Szolnokon dolgozhattak.

A fiatalokra a jövőben is számít az önkormányzat, nem véletlenül indította el a Szolnok hazavár programot, melyet már a középiskolásokra is kiterjesztettek. Végül kiemelte a Szigligeti Színház népszerűségét. A tavalyi évad 116 ezres látogatószámával nagyságához mérten az ország leglátogatottabb színházává vált. A polgármester ezek után személyesen adta át a díjazottaknak az elismerést, a velük járó oklevelet, a bronz emlékplakettet és a virágcsokrot.

A megyeszékhely díszpolgárává dr. Béres Józsefet választották idén. A Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke a magyar gyógyszeripar meghatározó szereplője. Az évről évre fejlődő és épülő hazai tulajdonú gyógyszergyár gyártóközpontja Szolnokon található.

A Szolnok Díszpolgára címet dr. Béres József (balra) vehette át Szalay Ferenc polgármestertől
Fotó: Mészáros János

Dr. Béres József nem csupán munkáltatóként fontos szereplője a város közéletének, hanem elkötelezett támogatója a kultúrának, oktatásnak, művelődésnek, népzenének, néptáncnak, egyházaknak, sportnak. Az elmúlt évben díjat is alapított dr. Béres József „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” néven.

Hagyományosan az ünnepségen adták át az Ezüst Pelikán díjat, melyet Szolnok önkormányzata azok tiszteletére alapított, akik a város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ebben a kitüntetésben dr. Szalóki István – aki korábban a Nagyalföldi Kőolaj és Földgáztermelő Vállalat vezérigazgatójaként, illetve a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. vezérigazgató-helyetteseseként, a Kutatás Termelési Divízióvezetőjeként tevékenykedett – és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. részesült.

Az ünnepségen két újonnan alapított díjat, a Gróf Szapáry Gyula gazdasági díjat és a Kátai Endre integrációs díjat is átadták. Utóbbit Tótáné Tóth Éva, a Szolnok Városi Óvodák tanügyigazgatási igazgatóhelyettese vehette át. A város gazdasági díját a Bognár és Társa Kf.t-nek, a McHale Hungária Kft.-nek és a Coop Szolnok Zrt.-nek ítélték oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában