SZOLNOK MEGYEI STATISZTIKA

2018.08.05. 07:00

Tiszabőn él a legtöbb gyermek, Mesterszálláson pedig a legtöbb idős

Tiszabő a legfiatalabb, Mesterszállás pedig a legöregebb település megyénkben. Az előbbi községben olyan magas a gyermekek aránya, hogy az Észak-Alföld régión belül is kivívta magának az első helyet. Ha viszont a hatvan év feletti lakosság arányát nézzük, Tiszabő a lista végén kullog, még a régión belül is.

Czakó Nóra

A hangulatos kistelepülésen, Mesterszálláson a legmagasabb a hatvan év felettiek aránya a megyében. Utána Mezőhék és Cserkeszőlő következik a sorban

Fotó: Mészáros János

Toronymagasan Tiszabő áll az élen abban a rangsorban, amely a gyermekek népességen belüli aránya alapján alakult ki. A településen a lakosság 37 százaléka tizennégy éves vagy az alatti fiatal. Tiszabő ezzel az értékkel még az Észak-Alföld régión belül is kivívta magának az első helyet.

A régiót tekintve egyébként egy szintén megyei település, Tiszabura a negyedik helyen áll a rangsorban. A megyén belül Tiszabura a második 28,8 százalékkal, majd Tiszainoka (19,2 százalék), Kunmadaras (19,07 százalék) és Jászladány (19,01 százalék) következik a sorban.

A legkevesebb gyermek Martfűn él, mindössze a lakosság 10,4 százalékát teszik ki. Ez a sorrend a teir.hu honlapon a 0–14 éves állandó népesség aránya alapján alakult ki.

Az adatok még 2016-ból származnak, de egészen 1990-ig visszatekintve látható, hogy a huszonhat év alattiak számát tekintve Tiszabő mind a megyében, mind a régióban megtartotta vezető pozícióját.

Egyedül 2008-ban fordult elő, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka, az akkori 38,083 százalékos arányával majdnem utolérte a 38,124 százalékot elérő Tiszabőt.

Megyénk legöregebb települése Mesterszállás. Itt 32,7 százalék a hatvanéves, illetve ennél idősebb állandó népesség aránya. A lista második helyén Mezőhék áll (31,87százalék), majd Cserkeszőlő (31,82százalék), Jászszentandrás (31,41százalék) és Tiszasas (30,46 százalék) következik.

Az a település, ahol a legkevesebb idős ember él, nem meglepő módon Tiszabő, amely a régión belül is utolsó helyen áll az idős lakosság arányát tekintve. A megyén belül ráadásul messze lemaradt az utolsó előtti helyen álló Tiszaburától, ahol 11,3 százalék az arány, míg Tiszabőn ennek majdnem a fele, 6,4 százalék.

Bruna László, Tiszabő polgármestere hírportálunknak korábban elmondta, hogy a településen a lakosok fele fiatalkorú, és folyamatosan növekszik a számuk. Évente száz gyermek születik.

A helyi általános iskolában több mint háromszáz diák tanul, sokan átjárnak a környékbeli településre, de szeretnék, ha ők is visszatérnének. A település vezetője szerint nagyon fontos az oktatás. Az önkormányzat különtámogatja a tehetséges tanulókat.

A hangulatos kistelepülésen, Mesterszálláson a legmagasabb a hatvan év felettiek aránya a megyében. Utána Mezőhék és Cserkeszőlő következik a sorban
Fotó: Mészáros János

– Nagy büszkeségünk, hogy egyre több gyerekünk érettségizik. Az önkormányzat is több gyereket taníttatott már ki, rendszeresen támogatjuk őket étkezési vagy utazási hozzájárulással.

– Debrecenbe ketten járnak egyetemre, őket is segítjük. Egyikük most doktorál majd. Két tanulónk pedig Szarvasra megy továbbtanulni, óvónőnek. Szeretnénk, ha visszatérnének a településre, és itt élnének ezek a képzett emberek közöttünk.

– El kell azt érni, hogy a sajátjainkat tudjuk kinevelni, csak így lesz működőképes a település… – mondta a polgármester.

Mesterszállás, ahol a legtöbb idős ember él a megyén belül, egy párszáz fős zsáktelepülés, ahol korlátozottak a lehetőségek. Ezenkívül itt működik a megye egyik legkisebb iskolája, ahol az elsőtől a negyedik osztályig alig több mint tíz gyermek tanul.

Rákócziújfalu a lista élén

A munkaképes korú népesség aránya Rákócziújfaluban a legmagasabb, 59,5 százalék. Ez az érték azonban messze elmarad a régió legjobbjától, Szamosangyalostól, ahol a lakosság 72,4 százaléka munkaképes korú.

Megyénken belül a második helyen Szászberek (56,7 százalék) áll, majd Tiszatenyő (56,4 százalék), Kunhegyes (55,375 százalék) és Szajol (55,37 százalék) következik. A legkevesebb munkaképes korú Tiszainokán él, 46,9 százalék az arányuk.

Hátulról a második Nagyiván (47,6 százalék), előtte pedig Csépa (48,5 százalék) áll. Tiszainoka ezzel az értékkel az Észak-Alföld régióban az utolsó előtti helyet foglalja el a képzeletbeli listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában