JÁSZKUNSÁG

2018.08.23. 19:51

Új, kifinomult módszerekkel vadásznak banki adatainkra

– Egy nagyon régi okmánytartómban tartottam a bankkártyámat, sok fontos irattal együtt. Egy idő után a különböző szolgáltatáshoz annyi kódot és jelszót kellett használnom, hogy kevertem. Ezért összeszedtem, és felírtam ezeket egy papírra, amit az irattartómba tettem. Csakhogy egy vásárlás után eltűnt. Azt, hogy pontosan hol, nem tudom, de az biztos, hogy nem sokkal később már vásároltak a bankkártyámmal. Mivel a PIN-kód is benne volt az irattartóban, mire észbe kaptam, már leszedték a napi limitet is, százezer forintot. Pedig még az idős keresztanyámat is százszor figyelmeztettem, hogy ne tartsa a PIN-kódot a kártya mellett… – meséli szomorúan a szolnoki F. Béla.

Molnár-Révész Erika

Egy kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat bankkártyánkkal kapcsolatban. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– A legnyilvánvalóbb, hogy a bankkártyánk PIN-kódját ne tartsuk a kártya mellett! – figyelmeztet dr. Szakács Attila pénzügyi tanácsadó.

Hozzáteszi, sokan még mindig beleesnek ebbe a hibába, sőt, olyat is láttak már, hogy valaki egyenesen a kártyára írja rá a négyjegyű kódot. De a napi limit, vagyis az egy nap alatt levehető pénz nagyságának beállítása is nagyon fontos.

Ez ugyanis egy biztonsági intézkedés arra, hogy mennyivel károsíthatnak meg minket. Ha pedig már megtörtént a baj, azonnal cselekedni kell. Különböző egyszerű előkészületekkel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

– Az első, hogy írjunk be minden olyan telefonszámot a telefonunkba, melyen azonnal értesíteni tudjuk a bankot lopás esetén. Ez lehet a belföldi, és van külföldről értesíthető szám. Emellett az adataink is legyenek hamar előkereshető helyen.

– Először azonnal a bankot hívjuk, utána a rendőrséget. Miután ugyanis a banknál jeleztük a lopást, és letiltottuk a kártyát, azután minden kár a bank kockázata, a bankot terheli – hangsúlyozza a szakember.

Már lopás sem kell ahhoz, hogy eltűnjön a pénz

„Készpénzzel vagy kártyával fizet?” – hangzik a szokásos kérdés, akár egy kellemes vacsora után az étteremben is. Sokan nem is gondolnának rá, de abból is lehet baj, ha utóbbit választja a gyanútlan vendég.

– Arra nagyon figyelni kell, hogy a bankkártyánkat egy pillanatra se tévesszük szem elől! Ne hagyjuk, hogy a pincér kivigye a helyiségből, és hogy majd egy másikban lehúzza, majd visszahozza! – figyelmeztet a szolnoki szakember, dr. Szakács Attila.

– Ha eleve ott van nála a terminál, és mi csak hozzáérintjük, vagy lehúzza és mi látjuk, elvileg biztonságban vannak az adataink. De! Ha nem így történik, legyen gyanús. Kérjük vissza azonnal, ha ki akarja vinni a helyiségből!

– Nem biztos, hogy rosszat akar, de ne kockáztassunk. Hogy miért? A kártyánk hátulján, a mágnescsík mellett ott van egy háromjegyű számsor, ez a CVC-kód, vagy kártyaellenőrző kód. Ez a biztonsági azonosítónk.

– Ha ezt leírja valaki, emellett a kártya elején található bankkártyaszámot, a bankunk nevét, az interneten akár vásárolhat is a mi kártyánk terhére – hangsúlyozza a szakember.

Hozzáteszi, mivel egyre fejlettebb a technológia, egyre gyorsabban megszerezhetőek a kártyaadatok is.

– Még az sem szükséges, hogy sokáig nála legyen a kártyánk, lefotózza mindkét oldalát és megvannak az adatok. De a kártyaadatokat ellopni akár egy mozdulat is lehet. Például, ha a pincér zsebében van egy szerkezet. Mi csak azt látjuk, hogy letisztítja a kártyát a zsebénél, közben akár már elektronikusan át is mehetnek az adatok.

A bankok próbálnak lépést tartani a bűnözőkkel

Nyugaton már viszonylag régóta trükköznek a kártyaadatokkal, Magyarországon még csak most kezd elterjedni, köszönhetően az egyre gyakoribb netes vásárlásoknak.

– Nagyon okosan is csinálhatják ezt, hiszen ha ellopták az adatot és nem vettük észre, akár folyamatosan, kisebb, szinte észrevehetetlen összegeket is leemelhetnek a számlánkról havonta. Ez lehet, hogy fel sem tűnik egy jó darabig.

– Ezért minden hónapban egyszer alaposan nézze meg a számlakivonatát, hogy azok a kiadások szerepelnek-e rajta, melyekről tud – hívja fel a figyelmet a problémára dr. Szakács Attila.

Dr. Szakács Attila szerint könnyű áldozattá válni.
Fotó: Fodor Orsolya

A pénzügyi szakember azt is elmondja, a bankok hogyan próbálják sokszor bosszantónak tűnő módszerekkel védeni az ügyfeleket.

– Ma már a bankok nagy része nagyon sok biztonsági kódot épít be ahhoz, hogy egy utalás megtörténjen. Például küldenek az utalás jóváhagyásához. Ez természetesen csak akkor működik, ha a telefont nem lopták el.

– Van egy másik olyan banki szolgáltatás, mely figyeli az illető vásárlási szokásit, és az ehhez kapcsolódó pénzmozgásokat. Ha ez nagyban eltér a szokásostól, küldenek egy figyelmeztetést, ha nem érkezik rá válasz, második esetben le is tilthatják a kártyát a mi védelmünk érdekében – magyarázza, példát is mond az ilyen esetekre.

Van tehát megoldás, ha valami szokatlan pénzmozgás történik a számlánkon.

– Tegyük fel, hogy mi általában belföldön használjuk a kártyát, de hirtelen külföldről érkezik pénzmozgás. A bank küld egy értesítést, hogy mi vagyunk-e, ha nem reagálunk, másodjára letiltják.

– Lehet, hogy bosszantó az, amikor nem vesszük észre ezt a jelzést, és egyszer csak nem tudunk fizetni, de ez is a mi védelmünkben van. Érdemes értesíteni a bankot, ha külföldi útra megyünk, így tudni fogják, hogy mi fizetünk – teszi hozzá a pénzügyi tanácsadó.

Egy kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat bankkártyánkkal kapcsolatban. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

A rendőrség is óva int a témával kapcsolatban

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is többször felhívta már a figyelmet a bankkártyáinkra utazó trükkös csalókkal kapcsolatban. Sokszor ismételgetett intelmeiket érdemes megfogadni. Az egyik legfontosabb a hatóság szerint is az, hogy a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kódot soha ne tartsuk a kártya mellett.

Szintén fontos – hangsúlyozták már többször –, hogy ne dőljünk be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, melyek bankkártya adatai felől érdeklődnek. Lehetőleg soha ne adjuk ki ismeretleneknek, főként ne telefonon a számla, a kártya adatait.

A megyei rendőrség tanácsai szerint az is segít, ha a tranzakciókról értesítést kérünk, illetve ha különböző napi limiteket állítunk be – nincs új tehát a nap alatt, ha a megelőzésre szeretnénk figyelmet fordítani...

Érdemes alszámlát nyitni a netes oldalakon való vásárlásokhoz

Internetes bolt kínál márkás pólót, potom áron. Bár csábító lehet az ajánlat, először is mindenképpen nézzünk utána a cégről szóló vásárlói tapasztalatoknak az internetes keresőben. De van még egy trükk, amivel megelőzhetjük a bajt.

– Ha van egy bankszámlánk, érdemes hozzá egy olyan alszámlát is nyitni, mely kizárólag csak internetes vásárlásra való. Ez általában ingyenesen kérhető a banknál. Erre a számlára csak annyi pénzt tegyünk, melyet el is költünk egy internetes vásárláskor.

– Mivel ennek a számlának külön adatai vannak, mint a főszámlánknak, a bolt, a cég, csak ezeket tudhatja meg. Ha visszaél, csak azzal a kis összeggel tud, mely az alszámlán van, a főszámlánkhoz nem fér hozzá. Magyarul a pénzünk nagy része biztonságban lesz... – tanácsolja dr. Szakács Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában