ELLENTÉT

2018.09.06. 07:00

Egyelőre rejtély, ki üzemelteti tovább a martfűi temetőt

Már csak pár nap van hátra, hogy a Pietas Kft. eldöntse, vállalja-e tovább a martfűi temető üzemeltetését. Amennyiben igent mond, úgy a jogszabályban meghatározott szolgáltatásokra kizárólagos jogot szerezhet. Ez alapján a temetkezési szolgáltatásokat ők végezhetik. Az önkormányzat péntekig kérte a céget, hogy válaszoljanak a megkeresésre.

Joó Zsuzsa

Egyelőre nem tudni, a jövőben ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért.

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt pár évben komoly ellentét alakult ki a Martfűn jelen lévő két temetkezési cég között. A városban a hozzátartozók ez idáig szabadon dönthettek, kitől rendelik meg a temetési szolgáltatásokat, azaz kinek fizetnek: a jelenlegi temető-üzemeltető Pietas Kft.-nek vagy a szintén a városban (engedélyezetten) dolgozó másik vállalkozásnak.

Az utóbbi időszakban a helyiek egyre ritkábban bízták meg a Pietast, melynek így jobbára csak a kötelező üzemeltetési feladatai maradtak meg Martfűn. Ez a tevékenység azonban nem jár nagy haszonnal egy-egy temetéshez képest.

Szinte törvényszerű volt, hogy a Pietas előbb-utóbb szóvá teszi a szabad piac miatt kialakult „egyenlőtlenséget”. A Pietas jelezte, hogy így nem kívánja a temető üzemeltetetését a továbbiakban végezni.

Az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően tavasszal pályázatot írt ki a temető üzemeltetésével kapcsolatosan. A pályázatra azonban nem akadt egyetlen jelentkező sem.

– A pályázat megjelenése után felhívtuk a figyelmét a másik cég helyi dolgozójának is a lehetőségre, de nem mutatott érdeklődést – mondja dr. Papp Antal polgármester.

– A két cég között komoly ellentét feszül, de ez nem a lakosok és az önkormányzat dolga. Az viszont már bennünket érint, hogy az elmúlt időszakban egyre többször láttuk, hogy nincsen levágva a fű, hogy kívülről belógó faágak nehezítik a sírok gondozását.

– Ennek többek között a szakemberhiány volt az oka, a lakosok viszont jogosan panaszkodnak. Ezek után mindenképpen valamilyen megoldást kell találnunk a helyzet kezelésére – fűzi hozzá a településvezető.

Több alternatíva kidolgozása is felmerült, hogy a képviselő-testület dönteni tudjon ebben az ügyben.

– Leültünk beszélni a Pietas Kft.-vel, vállalná-e úgy az üzemeltetést, ha szerződést kötnénk vele arra vonatkozóan, hogy a törvény által meghatározott szolgáltatásokra kizárólagos jogot biztosítanánk nekik az önkormányzati rendeletben.

Egyelőre nem tudni, a jövőben ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért. Pénteken lejár egy fontos határidő

– Ha a Pietas igent mondana, azt jóvá kell hagynia a képviselő-testületnek. Természetesen korrekt, minőségi munkát várnánk tőle.

Kérdés persze, hogy amennyiben a Pietas kizárólagos jogot kapna ezen szolgáltatásra (azaz Martfűn nem lehetne mást megbízni e feladattal), vajon nem emelkedne jelentősen az amúgy is rendkívül borsos temetési költség?

– Nem, ugyanis a szolgáltatások árainak jelentős részét az önkormányzat szabályozza. Ilyen például a sírásás, a sírba helyezés, a szállítás temetőn belül, a ravatalozó eszköz használata, gyászzene és a többi.

– Ezeket nem változtathatja a szolgáltató. A koporsó árát megemelhetik, de azt máshol is megvásárolhatja a hozzátartozó. Természetesen az évek óta nem emelkedett árak felülvizsgálatát majd meg kell tennie a képviselő-testületnek előbb vagy utóbb, de ez sem egy egyszerű feladat.

Nem tudni, hogyan döntenek

A polgármester korábban úgy nyilatkozott, esetleg az önkormányzat is átvehetné a temetkezési szolgáltatást, azaz ez a tevékenység a városhoz kerülne át.

– Nem söpörtük le az asztalról ezt az elképzelést sem. A képviselő-testület hamarosan ezt a kérdést is megvizsgálja, egyelőre azonban megvárjuk a Pietas válaszát ajánlatunkra, amely reméljük, hogy pozitív lesz.

– A megyében is jellemző, hogy külső cég végzi a temető üzemeltetését, hisz ilyen szakemberekkel az önkormányzatok nem rendelkeznek – magyarázza dr. Papp Antal.

A Pietas egyelőre nem adott választ az önkormányzatnak, de nem jeleztek vissza a szerkesztőség megkeresésére sem, így egyelőre nem tudni, hogy a jövőben ki, hogyan temettethet, és ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért. Persze, péntekig még sok minden kiderülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában