SZOLNOK MEGYE/ DÉL-PEST

2018.09.22. 06:53

Álhírek terjedtek az alanyi jogon járó lakástámogatásról

A napokban több önkormányzatot is azzal kerestek fel a helyiek, hogy alanyi jogon járó lakástámogatást igényelnének. Volt, ahol milliós, míg másutt tízezres nagyságrendű forrás iránt érdeklődtek. Sokak ugyanis az interneten terjedő álhíreknek estek áldozatul…

Ujvári László, Hartai Gergely

Forrás: Shutterstock

A legnépszerűbb közösségi oldalon, de számos más felületen is hirdetik: akár több millió forintnyi lakástámogatás felvételére is jogosultak vagyunk. Csupán kérnünk kell azt egy nyomtatványon a lakóhelyünk szerinti önkormányzatnál. A „lehetőségre” persze többen felfigyeltek.

A szolnoki önkormányzathoz is érkeztek már hasonló megkeresések.

– Újabb álhírek kaptak szárnyra az interneten, melyek különböző mértékű anyagi támogatások igényléséről tájékoztatják az olvasókat – mondta el hírportálunknak Gyuricska Éva.

A polgármesteri hivatal sajtóreferense közölte, a „Hazai hatékonyság 2” csomaggal kapcsolatos álhír cáfolata már korábban megjelent a Magyar Energiahatékonysági Intézet honlapján. Mégis érdemes újra felhívni a lakosság figyelmét, mivel ezzel kapcsolatban a hivatal több telefonhívást is kapott a napokban.

– A másik álhír egy, az önkormányzatoknál szeptember tizenhetedikétől igényelhető, alanyi jogon járó, évi egyszeri, 65 ezer forintos támogatásról szól.

– Tudni kell, hogy ez is csupán „lájkvadász” hír, melynek célja a posztok továbbosztása… – részletezte a szóvivő. Aki hangsúlyozta, a hivatalnak nincs ilyen támogatása.

Kőröstetétlenen ugyancsak éltek volna a „vonzó ajánlatokkal”. Pásztor Imre polgármester elmondta, egy kistelepüléshez képest meglepően sokan keresték őket a fiktív támogatások miatt.

– A háromszázötven tetétleni ingatlan mindegyikébe szeretnénk eljuttatni szórólapjainkat, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára. A cédulákat egyébként a napokban osztják ki a közfoglalkoztatottak – taglalta Pásztor Imre. Majd azt ecsetelte, valós lakhatási kedvezménye is van a falunak. Ez pedig az építési telek vásárlását könnyíti meg.

Az abonyi önkormányzat eközben arról tájékoztatta hírportálunkat, eddig mintegy 80–100 ügyfél érdeklődött a lakástámogatások ügyében.

Ők azonban óva intettek: a támogatás nem létezik, így arra ne nyújtsanak be kérelmet a lakók.

Volt, ahol senki sem jelentkezett

A Tisza-tó környékén például alig hallani az álhírről.

– Tudunk az alanyi jogon járó lakáskorszerűsítési támogatásokhoz fűződő valótlan hírről. Eddig azonban senki sem jelentkezett önkormányzatunknál… – reagált megkeresésünkre Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

– A környékbeli önkormányzatok közül többnél pedig nem is találkoztak a kétes híresztelésekkel. A Tisza-tó környékén élők nem értesültek azokról. Némelyek szerint pedig a feltételek egyszerűen túl szépek voltak, hogy igazak legyenek.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában