HAMAROSAN FELSZENTELIK

2018.09.25. 09:28

Már fel is épült az új tiszasasi templom

Megérkeztek a templom-kápolna előre legyártott darabjai hétfőn este Tiszasasra, alig pár nap alatt össze is rakták az erdélyi mesterek az építményt.

Joó Zsuzsa

A fatemplomot szinte már teljesen összerakták.

Fotó: Joó Zsuzsa

Antal András plébániavezető elmondta: Tiszasason eddig nem volt katolikus templom, egy régi, romos épületben gyűltek össze a hívők alkalmanként.

Amikor Antal András tavaly ősszel a településre érkezett, elhatározta, hogy valamilyen úton-módon kijárja, hogy a falunak is legyen egy kis temploma. A gyimesbükki születésű diakónus „földijeit” kérte meg, hogy építsenek fel gerendából a tiszazugi községben egy templom-kápolnát.

A gyártás a kinti fatelepen, egy ottani műhelyben történt, majd a méretre szabott darabokat kamionra rakták, és a hét elején elhozták Tiszasasra. Mindeközben itt is haladt a munka: az egykori iskolaépület helyén elkezdődött az alap betonozása, a plébánia dolgozói, közmunkásai segítségével, de azok az elítéltek is segédkeztek, akik a csépai plébánián dolgozzák le büntetésüket a börtön helyett.

A templom-kápolnát mára szinte teljesen összerakták, most a belső munkálatok zajlanak.

Az építményt szeptember 30-án, vasárnap tizenhét órakor szenteli fel a váci megyés püspök, dr. Beer Miklós. Az eseményre több mint kétszáz embert várnak a környékbeli településekről, valamint Erdélyből is.

A fatemplomot szinte már teljesen összerakták.
Fotó: Joó Zsuzsa

„Isten házát” egyebek között püspöki támogatással és adományokból építették fel Tiszasas központjában, a főút mellett. Tervek szerint a későbbiekben – kihasználva a hatalmas terület adta lehetőségeket – egy stációt (keresztutat) is kialakítanak az udvaron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában