tiszaföldvár

2018.09.14. 17:09

Még csak most kezdték el az elhullott tiszaföldvári tetemek elszállítását

Nem az augusztusi sertéspusztulás lett volna a témája a pénteki közmeghallgatásnak, hanem Tiszaföldvár településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítása. A csaknem kétszáz lakos azonban sokkal inkább arra volt kíváncsi, hol tart a vizsgálat az augusztusban elhullott állatokkal kapcsolatban.

Fotó: Beküldött fotó

A közmeghallgatáson a polgármester, Hegedűs István arról tájékoztatta a lakosokat, hogy az üggyel kapcsolatosan a napokban koordinációs ülést tartottak az összes érintett hatósággal.

– Az egyeztetések folyamatosak a megyei kormányhivatallal, a járási hivatalokkal, a megyei főállatorvossal, a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is. Amíg a vizsgálatok tartanak, vagy amíg egy-egy szakasz nem zárul le, addig információt nem közölhetünk arról, mire jutottunk.

A településvezető hangsúlyozta: nekik eljárási joghatóságuk nincsen az ügyben. Annyiban érintettek csak, hogy Tiszaföldváron történt az eset. Az önkormányzat nem érzi felelősnek magát az esettel kapcsolatosan, számos más embernek kellett (volna) látni és jelenteni, mi történik a sertéstelep környékén.

– A közmeghallgatáson nyomatékosítottam, hogy sem a telep felügyelete, sem pedig az ellenőrzése nem ránk, az önkormányzatra tartozik.

Hegedűs István hírportálunknak elmondta: elkezdődött a fertőzött terület mentesítése. Ez azt jelenti, hogy az előkerült tetemeket egy erre szakosodott állati égetőbe (csak kettő-három működik ilyen az országban) elszállítják és megsemmisítik. Ezek után az egész területet, a talajt is fertőtleníteni kell majd.

Fotó: Beküldött fotó

Ismeretes, a Tiszazugban több településen is működnek a tiszaföldvárival azonos érdekeltségi körbe tartozó sertéstelepek. Hegedűs István információi szerint a környék telephelyeit már bevizsgálták. Cibakházán mindent rendben találtak, a többiről nincsenek hírei.

Mindeközben azt a volt dolgozót, aki maga földelte el különböző helyekre az – állítása szerint – nem 168, hanem több ezer dögöt, hivatalosan eddig még nem idézték be a hatóságok. Személyesen és telefonon keresték meg új munkahelyén, elmondaná-e, hol lehet rábukkanni a tetemekre.

Fotó: Beküldött fotó

Mindeközben földvári aktivisták folyamatosan nyomon kísérik az eseményeket. Információik szerint a sertéstelepen valóban elkezdődött a munka, az elhullott állatokat pénteken már konténerbe pakolták, rendőri „felvigyázással”.

Még mindig erős dögszag terjeng
Fotó: Beküldött fotó

A képeken jól látszódik, hogy a tetemeket – korábbi információkkal ellentétben – nem szállították el a helyszínről, azt csak most teszik meg.

Az aktivisták ugyanakkor a Greenpeace segítségét is kérték, azt feltételezik ugyanis, hogy a telepen állatkísérletek folytak. Simon Gergely, a „zöldek” vegyianyag szakértője elmondta: ők csak laboratóriumokat ajánlottak a helyieknek, ahol az elhullott állatokból vett mintát kielemzik.

Péntek délelőtt elkezdődött a tetemek szállítása
Fotó: Beküldött fotó

Szervezetük ugyanis nincsen felkészülve ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére, a Greenpeace kémiai-, nem pedig biológiai szennyezésekkel foglalkozik. Az azonban biztos, hogy nyomon kísérik a földvári történéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában