JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2018.10.03. 11:22

Az okoseszközök miatt több megyei könyvtár is vesztett olvasóiból

Javában zajlanak az Országos Könyvtári Napok. Az esemény apropóján arra voltunk kíváncsiak, milyen műfajú köteteket lapoznak fel szívesen térségünk olvasói...

Munkatársainktól

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár olvasókuckójának tagjai rendszeresen találkoznak, hogy megosszák könyvolvasási élményeiket egymással. Legutóbb „Könyvek a bőröndben! Utazás egzotikus tájakon” címmel gyűltek össze, a beszélgetés témája az afrikai kontinens arab országai voltak.

Fotó: Csabai István

– Nagyon sok fiatal jár hozzánk! Habár közülük inkább a gimnáziumi tanulók keresnek minket – avatott be a részletekbe az abonyi művelődési ház és könyvtár munkatársa. Jandácsik Pál elmondta, ifjú olvasóik az elmúlt hónapokban a nyelvkönyveket és a szórakoztató irodalmat vették le a leggyakrabban a polcokról.

– Ám a fiatalok közül sokan érdeklődtek az úgynevezett „urban fantasy” stílusú kötetek iránt is. Azaz, melyekben a városi boszorkányos és vámpíros történeteké a főszerep... – taglalta.

Más volt a helyzet a középkorúaknál, akik jobbára a kortárs irodalmat részesítették előnyben. Köreikben a kalandregényíró Ken Follett és Dan Brown munkái iránt volt nagy a kereslet.

– Nálunk a tizenéveseket zömében az iskolai konfliktusokkal és a szerelemmel kapcsolatos művek érdekelték – vette át a szót Szécsi Annamária. A Verseghy Ferenc Könyvtár szandaszőlősi fiókintézményének könyvtárosa kiemelte, nemrégiben több, az olvasást érintő pozitív jelenségre is felfigyeltek.

– Nagyon örülünk annak, hogy könyvtárunkat sok fiatal édesanya látogatja. Többen érdeklődnek ugyanis a gyermeknevelési szakirodalmak iránt. Főleg azokat az írásokat keresik, melyek a hétköznapi emberhez szólnak, s az anyasággal és az iskolai élettel kapcsolatos információkat tartalmaznak – magyarázta a szakember.

Hozzáfűzte: egy átlagos napon több mint ötvenen látogatnak el a szolnoki intézménybe.

– Ugyancsak figyelemre méltó, hogy számos családban a mindennapok része, hogy az édesanya együtt tér be gyermekével a könyvtárba a tanítás után. Így tudatosítva a gyermekben, hogy az olvasásnak igenis nagy jelentősége van – emlékeztetett Szécsi Annamária.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár olvasókuckójának tagjai rendszeresen találkoznak, hogy megosszák könyvolvasási élményeiket egymással. Legutóbb „Könyvek a bőröndben! Utazás egzotikus tájakon” címmel gyűltek össze, a beszélgetés témája az afrikai kontinens arab országai voltak.
Fotó: Csabai István

Az intézmény munkatársa arról is beszámolt, a tableteket és más okoseszközöket zömében kapcsolattartásra használják a fiatalok, nem pedig olvasásra. Épp ezért a digitális eszközök mellett még mindig nagy hangsúly helyeződik a könyvekre.

Az okoseszközök elterjedése miatt azonban a megye több könyvtára is bőven vesztett olvasóiból. Nem úgy Jászárokszálláson, ahol az elmúlt két évben emelkedett a regisztráltak száma.

– A nemek megoszlását nézve a beiratkozottak kétharmada nő. Az életkort tekintve pedig inkább a középkorúak és idősebbek járnak könyvtárunkba – ecsetelte Paksi Csabáné.

A jászárokszállási Városi Könyvtár megbízott intézményvezetője azt is elárulta, a szakirodalmak közül a nők körében népszerűek a pszichológiai, az életvezetési és az egészségügyi írások. A férfiaknál pedig a sport, a műszaki és a történelmi könyvek.

A világhálóról töltik le a köteteket

Nőtt a beiratkozások száma a karcagi Csokonai Könyvtárban is. Fülöp Ilona csoportvezető közölte, ez a tendencia úgy tűnik, folytatódik majd. Hiszen arra számítanak, az elkövetkezendő hetekben több olvasóval bővül majd a taglétszám.

A vezető rámutatott, a fiatalok inkább az internetről töltik le a szükséges könyveket, így olvasóközönségük döntő része közép- és időskorú. Prinyi Tünde, a Tiszafüredi Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója viszont már arról számolt be, könyvtárukban gyakran forgatják az ismeretterjesztő köteteket.

A legifjabbak pedig főként a kedvenc háziállatokhoz kötődő, míg a középkorúak a történelmi kérdésekkel és a kertészkedéssel foglalkozó műveket kölcsönzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában